Wisselen Microsoft en Google van plaats?

Wisselen Microsoft en Google van plaats?

Door Tobias van Elferen

Van de week las ik eens rustig het interview van Wired met Satya Nadella, de nieuwe CEO van Microsoft. Mag ik nog steeds nieuwe CEO zeggen? Ja, dat mag. Want Nadella is alleen maar bezig met vernieuwing. Het artikel van Wired heet: Project HoloLens РSatya Nadella’s Plan To make You Care About Microsoft en het is een interessante kijk in de ambitieuze keuken van Microsoft. Vooral mijn zoon zal het leuk vinden dat de eerste killer app van Project HoloLens waarschijnlijk voor de populaire game Minecraft gemaakt zal worden. Maar dat even terzijde. Wel werd mij ineens duidelijk waarom Microsoft vorig jaar Minecraft overnam voor 2,5 miljard dollar. Ook Forbes ziet dat Satya Nadella Microsoft leidt naar een open en progressieve webservice organisatie en schrijft het volgende in een artikel: A year is a long time in technology, but the past 12 months has seen one of the most surprising and exciting shake-ups in recent history. Microsoft and Google have swapped places.

De draden hangen letterlijk uit de muur

Satya Nadella is The Man With The Plan en Project HoloLens is een eerste grote test of hij de nieuwe reputatie van Microsoft op het gebied van innovatie en creativiteit kan vasthouden. Maar wat is er zo bijzonder aan de HoloLens? Wearables zijn toch niet nieuw? Klopt, maar er is nog nooit iets geweest zoals de HoloLens. Het voordeel is dat het de echte wereld niet weghaalt, zoals bijvoorbeeld virtual reality bril Oculust Rift, maar het voegt een laag toe aan de echte wereld. Een toegevoegde realiteit, oftewel: Augmented Reality.

 

Het voordeel is dat het de echte wereld niet weghaalt, maar het voegt een laag toe aan de echte wereld

 

De mogelijkheden voor het bedrijfsleven zijn hierdoor legio. Medewerkers kunnen straks bijvoorbeeld op afstand service verlenen via Skype en door de bril exact zien wat de klant ziet. Ze kunnen via de HoloLens de klant zelfs begeleiden in een reparatieproces. Noem het self service. De klant ziet letterlijk draden uit de muur hangen en de servicemedewerker kan tekenen waar de lichtknop op de muur moet komen. Maar denk ook aan de ontwerpmogelijkheden. Architecten en ingenieurs kunnen straks letterlijk lopen en werken in 3D-modellen. Dat is nog eens BIM.

 

Windows 10, SharePoint 2016 en Project Spartan

Microsoft is dus druk bezig om het imago van stramme softwareontwikkelaar van zich af te schudden. Dit doen ze ook door nieuwe software of updates niet meer uit te brengen met een big bang release. Mijn collega Ad van den Berg heeft hier een blog over geschreven: The Voice of SharePoint 2016. Hij gaat hierbij dieper in op Uservoice, een community platform waarop SharePointontwikkelaars, IT-professionals, maar ook (eind)gebruikers hun stem kunnen laten horen. Een slimme en noodzakelijke manier om het imago om te buigen naar een meedenkende en open partner.

 

Cortana Windows

 

Wat nog meer? Later dit jaar verschijnt Windows 10 op de markt. Microsoft ontwerpt deze versie die zowel op de smartphone, tablet als op een gewone pc draait. En op de HoloLens. Microsoft heeft met Windows een achterstand in te halen. Satya Nadella heeft de ambitie om van Windows 10 ‘de meest geliefde Windows-versie aller tijden’ te maken. Het wordt dan geen apart product meer, maar een service. Windows 10 wordt namelijk een gratis upgrade voor iedereen die nu Windows 7 of 8 gebruikt. Uniek in de historie van Microsoft en Windows. Ook geeft Microsoft steeds meer prijs over Project Spartan, de vervanger van Internet Explorer als standaard browser en zijn er ontwikkelingen op het gebied van Skype, Cortana, Office 365 en Azure. Maar daarover een ander keer meer.