Wat is het BIM-level van jouw organisatie?

Wat is het BIM-level van jouw organisatie?

Door Hilda Wortman

De Engelse overheid heeft de UK BIM Taskforce gevraagd om een groeimodel voor BIM te maken, een BIM Maturity model. In de UK wordt bouwen met BIM namelijk per 1 januari 2016 verplicht gesteld en is de druk voelbaar. Lees ook mijn eerdere item. Daarin staat meer over de strategie die ze in de UK hiervoor hebben ontwikkeld. De Bouw Informatie Raad (BIR) heeft dit BIM Maturity model opgepakt en vertaald naar Nederlandse maatstaven. Hieruit zijn een aantal BIM-levels ontstaan die ze hebben verwerkt in een kenniskaart. Deze kenniskaart geeft het groeimodel voor BIM aan voor bedrijven. En dat is interessant! Want steeds meer bedrijven gaan ‘Bimmen’, maar er is een groot verschil zichtbaar in BIM-niveau en in strategie om BIM te implementeren.

 

Concrete voorbeelden van BIM-initiatieven

BIM wordt steeds meer omarmd en dat merk je in de media. Organisaties delen hun verhalen en ervaringen. Ze geven aan dat BIM veel van hen vraagt, maar ook van de partijen waarmee ze samenwerken. In de toekomst zal iedereen gevraagd worden op een manier deel te nemen aan BIM, het wordt voorgeschreven in de aanbesteding of het is de opdrachtgever die verwacht dat je ‘bimt’. Hieronder enkele BIM-initiatieven die mijn aandacht trokken:

  1. Hollander Techniek zet de bouwketen op zijn kop. Lees artikel.
  2. Dura Vermeer heeft één BIM-werkwijze geïntroduceerd, gebaseerd op landelijke en internationale open standaarden, en is daarmee de eerste grote ontwikkelende bouwer die haar gehele organisatie en toeleverende partijen in de bouw volgens deze open standaarden informatie en modellen laat aanleveren. Lees artikel.
  3. TBI Kennislab: “Onze belofte aan TBI-collega’s én opdrachtgevers: in 2018 kunnen we binnen TBI 100% van onze integrale projecten volgens SE en BIM werkmethodieken uitvoeren.” Lees meer.

 

Compleet digitale beschrijving van een object

BIM is dus niet de 3D tekening op zich, wat veel mensen denken. De 3D tekening van het te realiseren object is de as van het wiel en om die as draait alles. Alle partners, van ontwerp tot eindproduct en van sloop tot onderhoud, moeten deze 3D tekening als basis hanteren. Zo gaat iedere betrokken partner van hetzelfde uit en zal zijn of haar gegevens op zo’n manier gekoppeld worden, dat er een compleet digitale beschrijving ontstaat van dit object.

Zo gaat iedere betrokken partner van hetzelfde uit en zal zijn of haar gegevens op zo’n manier gekoppeld worden, dat er een compleet digitale beschrijving ontstaat van dit object

NIEUW: Asta Powerproject BIM

Asta Powerproject versie 13 is beschikbaar en één van de belangrijkste toevoegingen binnen deze nieuwe versie is de integratie met BIM. Het is nu mogelijk om BIM modellen in het IFC formaat te importen, te bekijken en te koppelen aan een planning om zo een 4D-simulatie te maken. Als Asta Powerproject adviseur ben ik daar enthousiast over. Je kan aan de hand van je planning je object figuurlijk zien opbouwen waardoor er meer inzicht en overzicht over je project ontstaat. Clashes, lees faalkosten, worden hierdoor voorkomen en je kan je project veel sneller opleveren.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van Asta Powerproject BIM? Probeer het programma 30 dagen gratis.

Download gratis trial

30 dagen Asta Powerproject proberen

Asta Powerproject is speciaal ontworpen software voor projectmanagement en het plannen van projecten. Het is een krachtig instrument en het helpt bedrijven projecten op tijd en binnen budget te leveren.

Probeer 30 dagen Asta Powerproject. De software heeft rijke functionaliteit, maar is tegelijk intuïtief en eenvoudig in gebruik. Je planners zullen het programma snel accepteren en aan de slag gaan. De software zorgt voor een nieuwe manier van werken, maar is flexibel en aanpasbaar aan uw wensen.