Waarom naar de cloud?

Waarom naar de cloud? (3/6)

Door Erik Koekoek

Weet u nog wat voor u en uw organisatie de beste keuzes zijn op het gebied van automatisering? De wereld verandert continu en de IT-trends en ontwikkelingen zijn moeilijk te volgen. Ik heb zes blogs geschreven met de onderstaande titels. Waarom? Om u bewust te maken van de kansen en valkuilen bij uw softwareselectie. En hopelijk helpt dit u bij het maken van de optimale keuzes voor uw bedrijf. Dit is blog drie.

 

Blog 3: Waarom naar de cloud?

Het laatste jaar heeft de hele discussie over het al dan niet software als dienst in de cloud afnemen een enorme wending genomen. In 2014 bleek uit ons benchmarkonderzoek dat verreweg de meeste bedrijven afwachtten wat de concurrentie zou doen. Uit onze recente benchmark ‘Ondernemen in het teken van transitie’ blijkt echter dat meer dan 41% van de respondenten volop bezig is met strategische softwareproducten in de cloud. Maar geeft dit nu daadwerkelijk voordelen voor elke situatie en bij ieder bedrijf?

Kosten en baten afwegen

Inmiddels kent iedereen de rekensommetjes met alle kosten die vervallen als je de softwareproducten afneemt vanuit de cloud. Alle mogelijke kosten en besparingen worden in kaart gebracht en al snel in het voordeel van de cloud uitgelegd. Maar is dit ook in uw situatie van toepassing? En praten we nu over een echte cloud-oplossing, of is het software die specifiek voor jouw organisatie gehost wordt, met eigen hardware en een eigen installatie bij de leverancier?

Wie wil er nu niet zonder meerkosten altijd over de nieuwste gadgets beschikken?

Geen installatiekosten is vanzelfsprekend een voordeel voor de cloud, maar de gecalculeerde kosten voor hardware bespaart u voorlopig niet als u net een nieuw serverpark heeft aangeschaft. In dat geval kan de software daar prima op geïnstalleerd worden. Het kan de komende vier jaar probleemloos draaien zonder noemenswaardige investering. En uw systeembeheerder moet gewoon worden doorbetaald. Ook als u een aantal uren systeembeheer uitspaart door gebruik van dat ene softwareproduct in de cloud. Voor de diverse besparingen moet je dus ook goed kijken naar de al beschikbare capaciteit en middelen van uw IT-afdeling.

 

Beheren van een datacenter

 

Vernieuwing en updates

Dit is anders bij de besparing op software-updates en de voordelen van altijd gebruik maken van de laatste versie van de software. Altijd gelijk kunnen werken met nieuwe ontwikkelingen en functionaliteit. Zonder jaren te wachten op de volgende (dure) update van de software met alle gevolgen van dien. Gebruik van nieuwe technieken, betere integraties en aansluiting bij de nieuwste devices. Het helpt u het verschil te maken en een voorsprong te nemen op de concurrentie. Het is niet altijd direct in geld uit te drukken, maar het kan een enorm rendement geven. Dit staat nog los van het niet door hoeven te voeren van software-upgrades of (her-)implementaties met alle bijbehorende kosten en inzet van uw medewerkers.

Een standaard antwoord is niet te geven. Maar inmiddels is wel duidelijk dat een vergelijking al heel snel uitpakt in het voordeel van de cloud. En wie wil er niet zonder meerkosten altijd over de nieuwste gadgets beschikken? Mijn volgende blog verschijnt snel. Daarin sta ik stil bij de vraag: ‘Denk je na over een lange termijn strategie? Of ga je voor quick & dirty?’