Slimme serviceverlening

Bedrijven in de techniek, bouw en offshore hebben te maken met toenemende verwachtingen van hun klanten. Zij willen zekerheid voor lange termijn, service moet sneller, storingen moeten worden voorkomen, informatie moet bereikbaar zijn en ‘ontzorgen’ is het magische woord. De juiste cloud technologieën en business software, maar ook Internet of Things, Machine Learning en de HoloLens bieden technische dienstverleners meer mogelijkheden en intelligentie dan ooit tevoren om klanten te kunnen blijven verrassen met betere en snellere service.

Field Service ebook

Gratis eBook

Verrassen met Field Service

De tijden dat service een kostenpost was voor bedrijven zijn voorbij. Door steeds meer bedrijven in de techniek, bouw en offshore wordt hun service gezien als een mogelijkheid om extra omzet te genereren; Servitization. Bovendien kunt u de klant beter van dienst zijn. En dat is belangrijker dan ooit.

Download gratis dit eBook over field service en servitization en lees meer.

De field service trends, best practices en zeven stappen naar servitization.

De toekomst van service verlenen

De telefoon gaat bij centrale onderhoudsdiensten straks amper over. Technische dienstverleners weten namelijk al eerder dan hun klanten wanneer er actie nodig is om een storing aan een object of installatie te voorkomen of te verhelpen. Dat is de kern van toekomstige serviceverlening. Door slimme installaties, die via IoT-oplossingen (Internet of Things) gekoppeld zijn aan de systemen van de onderhoudsdienst, is er sprake van een maximaal proactieve werkhouding van de dienstverlener.

Klanten krijgen handige apps om handelingen zoals; online storingen melden, artikelen bijbestellen of hun inventaris bijwerken, snel te kunnen verrichten. Ook kunnen klanten zelf de prestaties of de bezetting van een installatie bekijken. Online dashboards presenteren analyses over de gedane dienstverlening.

Vernieuwing en digitale transformatie

Veel technische organisaties worstelen om een digitale transformatie in te zetten en te vernieuwen. Zij zien de andere klant en de snelle ontwikkelingen, maar wachten veelal af. Ze blijven op de traditionele manier doorwerken en hopen dat het hun tijd wel zal duren. De realiteit is dat veel serviceprocessen verouderd zijn of reactief. Bestaande informatiesystemen zijn niet eenvoudig te integreren en veel fabrikanten van installaties leveren hun eigen beheers- of monitoringssysteem. Ondertussen zijn de beste professionals moeilijk vast te houden en liggen de juiste specialisten voor het toepassen van Machine Learning, IoT, Big Data of vergaande data-analyse, niet voor het oprapen. Kortom, waar moet een technische dienstverlener beginnen in zijn transitie?

Servicemonteurs met een HoloLens

De technologie is er om het bovenstaande te realiseren. Microsoft loopt daarin voorop met een totale suite aan oplossingen inclusief Field Service, IoT, Analytics en innovatieve hardware zoals de HoloLens. Servicemonteurs met een HoloLens hebben klantgegevens en technische documentatie altijd en overal paraat. Specialisten op kantoor ondersteunen via Skype voor bedrijven hun collega’s op afstand bij het uitvoeren van werkzaamheden. Zij kunnen instructies geven of via Mixed Reality live aantekeningen maken in het beeld van de monteur ter plekke. Samen komen ze tot de snelste en beste oplossing voor de klant. De HoloLens maakt dat mogelijk.

Feilloos serviceproces en klantinteractie

Dat is allemaal goed nieuws voor de technische dienstverlener, maar nog meer voor de klant. Een feilloos serviceproces zorgt nu eenmaal voor een optimale klantbeleving en meer klanttevredenheid. Door de enorm efficiënte planning kunnen serviceprofessionals veel meer werk aan dan in het verleden en is het werk beduidend minder ad hoc geworden. Servicekosten zijn lager en omzet stijgt omdat de serviceverlening het best tot zijn recht komt. Ook secundaire processen als facturatie en voorraadbeheer moeten volledig geautomatiseerd zijn. Hierdoor hebben monteurs altijd de juiste onderdelen bij zich en is de financiële afhandeling vanuit één systeem, voor iedereen inzichtelijk.