Software kiezen, hoe moeilijk kan het zijn?

Software kiezen, hoe moeilijk kan het zijn? (1/6)

Door Erik Koekoek

Weet u nog wat voor u en uw organisatie de beste keuzes zijn op het gebied van automatisering? De wereld verandert continu en de IT-trends en ontwikkelingen zijn moeilijk te volgen. Ik heb zes blogs geschreven met de onderstaande titels. Waarom? Om u bewust te maken van de kansen en valkuilen bij uw softwareselectie. En hopelijk helpt dit u bij het maken van de optimale keuzes voor uw bedrijf.

Blog 1: Strategisch, of een snelle oplossing?

Hoe maakt u de beste keuzes voor de continuïteit van uw bedrijf? IT-leveranciers presenteren vol trots de ene na de andere fantastische softwaretool waar u niet zonder lijkt te kunnen. Maar korte tijd later blijkt deze echter weer achterhaald te zijn en moet de focus weer totaal ergens anders liggen. Daarnaast proberen bestaande leveranciers continu hun deel van de taart te vergroten door nieuwe functionaliteit te koppelen om meer bedrijfsprocessen vanuit de door hen geleverde software te kunnen ondersteunen. Achteraf blijkt deze keuze vaak minder logisch, doordat communicatie met andere softwareproducten en de rest van de wereld een nieuwe drempel blijkt te zijn.

Goedkoop is duurkoop, helaas is ook software hierop geen uitzondering

Hoge drempel voor integratie

Ook in de huidige tijd blijken de barrières tussen de verschillende softwareplatformen vaak kostbare en tijdrovende hindernissen te zijn, waar u, als de keuze eenmaal gemaakt is, vaak niet meer onderuit komt. En geen enkele IT-leverancier waarschuwt hiervoor op het moment dat hij zijn kans schoon ziet weer extra producten en diensten te verkopen. Maar gebruik van de software van de ene leverancier betekent maar al te vaak op hetzelfde moment een hoge drempel voor integratie met bedrijfsprocessen die in systemen van andere softwareleveranciers zijn ondergebracht.

 

Kies softwarespeler met ontwikkelbudget

De grenzen van uw software

Kleine softwareleveranciers proberen maar hun eigen geluk te vinden met eenvoudige softwaretools die een prachtige ondersteuning demonstreren voor dat ene bedrijfsproces. Maar wat als dit proces binnen uw organisatie verandert? Of wat als u net dat beetje meer wilt bereiken om u te onderscheiden van de concurrent? Dan blijken de grenzen van zo’n eenvoudige softwaretool toch vaak heel snel bereikt. Het zou ook knap zijn als een softwareleverancier met enkele tientallen of honderden klanten de ontwikkelingen van grote spelers als Microsoft, Google en Apple zou kunnen volgen. Zij hebben ontwikkelbudgetten die de slagkracht van kleine IT-spelers tientallen, zelfs honderden keren overschrijden. Dat komt hoe dan ook tot uiting in de vernieuwingen en functionele mogelijkheden die zij in hun producten kunnen bieden.

 

What you see is what you get

Om met kleine budgetten toch resultaat te bereiken wordt softwarefunctionaliteit vaak star geprogrammeerd. Dat wil zeggen zonder de mogelijkheid om het in te richten conform de eigen bedrijfsprocessen van uw bedrijf. ‘What you see is what you get’, maar wat als uw ideale bedrijfsproces er net iets anders uitziet, of er anders uit gaat zien in de toekomst? Het gevolg is vaak dat men opnieuw moet beginnen op het moment dat trends en ontwikkelingen binnen de branche of het bedrijf wijzigen. De ideale software van vandaag kan op deze manier nutteloos worden op het moment dat u nieuwe kansen in de markt wilt benutten. Goedkoop is duurkoop! Helaas is ook software hierop geen uitzondering en het wordt alleen maar lastiger.

 

Mijn tweede blog is inmiddels ook live: “Kies een softwareplatform”. Daarin leg ik uit waarom het belangrijk is om voor een softwareplatform te kiezen.