Site Progress, weer een stap richting digitaal Lean Plannen?

Site Progress, weer een stap richting digitaal Lean Plannen?

Door Hilda Wortman

In 2014 scheef ik het blog ‘10 tips om meer gebruik te maken van je planningssoftware’. Eén van de tips ging over het up-to-date houden van een planning en hierin gaf ik aan dat het zichtbaar maken van en het acteren op projecten die achter lopen, te weinig gebeurd. Terwijl dit wel erg belangrijk is. Hoe eerder namelijk eventuele uitloop of een ander probleem zichtbaar wordt, des te sneller kan hierop bijgestuurd worden. Ik wil in dit blog ingaan op een mooie nieuwe ontwikkeling van planningssoftware Asta Powerproject, Site Progress Mobile. Op dit moment nog niet beschikbaar in Nederland, maar het komt er wel aan. Hiermee kun je je planning actueel (bij)houden via de cloud. Gewoon direct en live op de bouwplaats of waar je ook maar bent. Een prachtige mogelijkheid om planningen up-to-date te houden.

 

Hoe werkt het?

In Asta Powerproject kun je een planning aanmaken en vervolgens personen aan taken toewijzen. Via de nieuwe module Site Progress Mobile kun je straks deze taken uploaden naar de cloud. Via de Site Progress App kan die persoon op zijn of haar mobile device de taken downloaden. Hierna kan men per taak, of selectie van opeenvolgende taken, de voortgang opgeven zonder dat daar een wifi-verbinding voor nodig is. Op het moment dat er ergens een connectie wordt gemaakt met het internet, wordt de voortgang met eventuele foto’s en/of opmerkingen in de cloud teruggezet. Dit kun je inrichten volgens een vaste afgesproken termijn van bijvoorbeeld 1 keer per week of 2-wekelijks. Als laatste stap vindt er een synchronisatie plaats van de daadwerkelijke planning en wordt deze opnieuw berekend met de actuele stand van zaken. Opmerkingen en foto’s kun je bekijken of bespreken en je kunt eventuele aanpassingen doorvoeren.

 

 

Wat zijn de voordelen?

Site Progress Mobile geeft Asta Powerproject-gebruikers een enorme tijdsbesparing en zorgt voor een stuk minder kans op fouten. Planning worden direct aangepast zonder tussenkomst van papieren lijstjes, e-mailcorrespondentie of telefoonverkeer. Met alle ingevoerde data, de actuele standen, opmerkingen en foto’s, is de planning op het moment dat je zelf wilt volledig bijgewerkt. Opdrachtgevers kunnen op deze manier snel en volledig op de hoogte worden gebracht van de voortgang van een project. Maar wat dacht je van collega’s? Bijvoorbeeld de projectleider heeft nu een overall overzicht, kan betaaltermijnen bewaken en zijn inkoopbeleid beter afstemmen. Ook voor het management zijn de voordelen legio. Ze hoeven in ieder geval niet te werken met verouderde data.

Site Progress Mobile geeft Asta Powerproject-gebruikers een enorme tijdsbesparing en zorgt voor een stuk minder kans op fouten

Klinkt als muziek in de oren

Nu heb ik het nog maar over één project, maar nadat de planningen zijn geüpdatet door Site Progress kun je daarna rapportages maken over alle projecten heen zodat je direct kunt inspelen op wat er nu gebeurt bij die projecten. Je kunt zien wat de totalen zijn, maar je kunt ook inzoomen naar de details. Daarnaast geeft het inzicht wanneer je met een nieuw project kan starten en met wie en welk materieel. Interessant? Het klinkt voor mij allemaal als muziek in de oren. Als projectbetrokkenen via een app straks precies kunnen aangeven hoe ver ze staan, zijn we, naar mijn mening, weer een stap verder in de richting van de digitalisering van Lean Plannen. Daarbij moet ik wel zeggen dat Site Progress nu lijkt op een oplossing voor alleen Lean Plannen, maar dat is het niet. Het is ook prima toe te passen op elke andere planning om zo je voortgang te bewaken.

 

Schrijf je rechtsboven in voor onze nieuwsbrief of stuur me een e-mail. Ik houd je op de hoogte van deze ontwikkeling.