Servicemonteurs gaan vaak onvoorbereid op pad

Een artikel van ons op Installatiejournaal.nl

Servicemonteurs gaan vaak onvoorbereid op pad

Door Mark Ponsen

Organisaties in de techniek, bouw en offshore maken onvoldoende gebruik van beschikbare data om hun serviceverlening te verbeteren, concludeert CTB op basis van onderzoek. Daardoor gaan servicemonteurs vaak onvoorbereid op pad.

Veel serviceverlenende organisaties kampen met uitdagingen rondom hun personele bezetting, kennisdeling en veranderende klantverwachtingen, merkt CTB.

Slimme en efficiënte service

Meer dan de helft (55%) van de bedrijven die meededen aan het onderzoek zet data niet in voor het verbeteren van hun service. Terwijl het benutten van inzichten uit data juist kan helpen serviceverlening slimmer en efficiënter in te richten.

Data delen

Uit het onderzoek komt naar voren dat het merendeel (53%) van de organisaties de performance en statusinformatie van machines en installaties, centraal bijhoudt. Er wordt wel veel data vergaard, maar dit wordt niet met  de rest van de organisatie gedeeld.

Wat zijn voor uw organisatie de belangrijkste uitdagingen

Servicemonteurs en IoT

Maar 8 procent geeft aan dat hun servicemonteurs op locatie toegang hebben tot IoT-informatie. 25 procent heeft inzicht in voorraad en prijzen. Deze ‘data-armoede’ remt hun dienstverlening, omdat zij niet over alle informatie beschikken, meldt CTB. Vaak gaan servicemonteurs onvoorbereid op pad om een storing te verhelpen.

Potentieel van data wordt niet ten volle benut

Data-analyse en voorspellend onderhoud

Data-analyse maakt inzichtelijk waar een storing kan ontstaan. Zo kan er preventief onderhoud uitgevoerd worden. Maar data-analyse wordt nog maar weinig ingezet om proactief, voorspellend onderhoud te plegen (27%). Slechts 8 procent zet data in voor het proactief monitoren en uitvoeren van conditiegebaseerd onderhoud. Ook hier wordt het potentieel van data niet ten volle benut, komt uit het onderzoek naar voren.

Rapport - kennisgedreven serviceverbetering

Gratis rapport

Kennisgedreven serviceverbetering

Zien serviceorganisaties de mogelijkheden om met data en kennisdeling hun serviceverlening te optimaliseren? 77 (middel)grote technische dienstverleners gaven hun antwoord in onderzoek: Field Service 2017.

Alle resultaten hebben we in dit rapport verwerkt.