Projectmanagement, het venijn zit hem in de sta(a)rt

Projectmanagement, het venijn zit hem in de sta(a)rt

Door Hilda Wortman

Het is woensdagavond en dat is voor mij vaak het moment om eens rustig alle e-mails door te nemen waar ik nog niet aan toe gekomen ben. Tijdens het lezen van de opgespaarde informatie kom ik het verslag Kengetallen in de Bouw tegen van KPMG. Ik lees de inleiding en wat me op valt is dat de eerste alinea vol staat met woorden als; transitie, lagere bouwvolumes, failliet, pijnlijk, noodzaak, somber en daling. Daar word je niet vrolijk van. Toch ga ik verder. Op bladzijde 18 lees ik over falende projecten, verkeerd projectmanagement, oplopende kosten en een groeiende ontevredenheid bij betrokken partijen. Nu vraag ik je: “Leren we dan niet genoeg van de crisis? Wanneer gaat de bouw inzien dat we niet terug kunnen naar de tijd van voor de crisis? Die goede oude tijd dat er fikse marges op projecten zaten en er minder scherp gekeken werd naar faalkansen.”

 

Projectmanagement is de cruciale factor

Maar even terug naar het verslag, hierin passeren alle cijfers over de grootste bouwbedrijven, ingenieursbureaus en installatiebedrijven van Nederland. In deze drie branches is er gekeken naar de bedrijfsomvang, winstgevendheid, soliditeit en productiviteit, met hierin als grote gemene deler het inkrimpen van de marges. Niets nieuws onder de zon. Wat me verbaast in dit verslag is hoofdstuk drie. Hierin staat dat het managen van projecten de cruciale factor is. Wisten ze dit niet? Je zou denken dat, als projecten je core business is, projectmanagement altijd de hoogste prioriteit heeft. Volgens mij wil je dan weten waar rendement verbeterd kan worden. Ik wil niet zeggen dat bedrijven hier niet scherp op zijn, maar naar mijn idee nog niet scherp genoeg. Wellicht is er niet genoeg durf om veranderingen door te voeren of wacht men inderdaad op die goede oude tijd.

Projectmanagement is de cruciale factor

Hoe gaat het met de business?

Regelmatig spreek ik met projectmatig werkende bedrijven en dan wil ik altijd weten hoe het gaat. Vaak krijg ik het antwoord dat het moeizaam gaat en waarschijnlijk ook moeizaam blijft. Ik weet dat het moeilijke tijden zijn, maar durf te veranderen. Kijk naar de processen van je projecten. Hier zijn vast en zeker verbeteringen in aan te brengen. Stel jezelf de vraag: “Waarom was mijn vorige project niet op tijd klaar? Of wat waren de oorzaken van de kostenstijging?”

In het onderzoek van KPMG wordt aangegeven: Het venijn zit hem in de start! Organiseer een goede kick-off van een project met alle betrokken partijen en bepaal één doel. Zet dit in een gezamenlijk contractstuk om de samenwerking vanaf de start van het project optimaal te waarborgen. Stel een reële planning op met daarin alle processen; dus niet alleen de uitvoering, maar ook het ontwerp, de voorbereiding , de inkoop en meer. Bepaal de risico’s en neem beheersmaatregelen vooraf, om deze risico’s te verminderen of om te zetten naar kansen. Voer je project uit en stuur bij waar nodig. Klopt allemaal, maar ik zou ervan maken: Het venijn zit hem in de sta(a)rt! Organiseer niet alleen het bovenstaande, maar ook een kick-out met alle betrokken partijen en doe een gedegen evaluatie na afloop. Leer van de feedback die naar boven komt en pas dit toe in volgende projecten. Projectmanagement valt of staat, naar mijn mening, bij het doorvoeren van die leerpunten.

Organiseer een kick-out met alle betrokken partijen en doe een gedegen evaluatie na afloop

Crisis zien als kans

Laten we de crisis niet meer zien als bedreiging, maar als kans. Een kans om je als bedrijf te onderscheiden en om projecten zo uit te voeren dat het beste rendement eruit gehaald wordt. Voor jou en voor je opdrachtgevers. Laten we de negativiteit van de crisis omzetten naar positief handelen. Projectmanagement is inderdaad de cruciale factor voor projectmatig werkende bedrijven, maar durf te veranderen. Dit is hoe ik er over denk, maar wat zijn jouw gedachten daarover? Daar ben ik benieuwd naar. Hieronder kun je een reactie achterlaten. Je krijgt zeker antwoord.

 

Download hier het verslag Kengetallen in de Bouw