Nu is het tijd voor een volgende stap. BIM!

Office 365, het beste moet nog komen volgens Microsoft

Door Remco Kragt

Ontwikkelingen met betrekking tot SharePoint en Office 365

In mei van dit jaar vond het evenement: ‘The Future of SharePoint’ plaats. Tijdens dit evenement werd door Microsoft bekend gemaakt welke nieuwe ontwikkelingen er zijn voor SharePoint en Office 365. Dat Microsoft volop innoveert hebben we eerder aangegeven in blog: Wisselen Microsoft en Google van plaats?. Wij waren met name benieuwd naar de plannen voor de SharePoint on-premises variant. Microsoft gaf al snel aan dat SharePoint, in combinatie met Office 365, een van de belangrijkste pijlers voor de toekomst zal blijven. Ondanks dat Microsoft een ‘cloud first’ strategie voert, wordt de on-premises variant van SharePoint niet vergeten. Integendeel. Nieuwe onderdelen, die in de online Office 365 variant stapsgewijs worden uitgerold, zullen via feature packs beschikbaar komen voor de on-premises variant. Het beste moet nog komen, volgens Microsoft.

 

SharePoint Mobile App

Wat hoorden wij nog meer? Een opvallend nieuwsfeit was de lancering van de SharePoint App voor Android, iOS en Windows smartphones. Deze App maakt het mogelijk om alle intranet functionaliteiten die SharePoint te bieden heeft op een gebruikersvriendelijke manier te ontsluiten naar een device. Met de komst van deze volwaardige App zal het voor bedrijven, die gebruik maken van Office 365 en SharePoint, eenvoudiger worden om alle relevante bedrijfsinformatie binnen handbereik te krijgen. Het is voor het eerst dat SharePoint volledig beschikbaar komt voor mobiel gebruik. De iOS App en Windows App moeten nog dit kwartaal verschijnen. SharePoint Server 2016 komt een dezer dagen op de markt.

 

Microsoft Flow en PowerApps

Twee andere interessante ontwikkelingen binnen Office 365, zijn Microsoft Flow en de mogelijkheid om zelf Apps te maken, PowerApps. Microsoft Flow is een hulpmiddel om geautomatiseerde workflows te creëren. Zie het als de Rules in Outlook en het programma is dan ook gebaseerd op het If This Then That-principe dat oorzaak en gevolg tussen verschillende applicaties teweegbrengt. Met Flow worden taken, die normaal gesproken veel tijd innemen, automatisch geregeld. Denk hierbij aan e-mails die als SMS alerts tevoorschijn komen, aan Tweets die in Excel geplaatst worden en aan Slack notificaties die als een bestand in Dropbox worden geüpload. Met PowerApps kunnen organisaties, zonder programmeerkennis, eigen mobiele Apps bouwen specifiek voor een bepaald doeleinde. Hierover later meer.

Verrassend nieuws was dat Microsoft met een miljardenovername sociale netwerk LinkedIn heeft ingelijfd. De stap is in lijn met de cloud-strategie van Microsoft

Planner en Chatfunctie voor Office 365 beschikbaar

Wat gebeurt er nog meer? Microsoft is begin juni begonnen met het uitrollen van de software Planner voor Office 365-gebruikers. Met Planner kan een team eenvoudig nieuwe plannen maken, taken organiseren en toewijzen, bestanden delen, chatten over werk en updates over de voortgang ontvangen. Verder hebben gebruikers ook alle mogelijkheden van OneNote in Planner tot hun beschikking. Ook heeft Microsoft een chatfunctie toegevoegd aan Office 365 en OneDrive. Met de nieuwe chatfunctie kunnen mensen die samenwerken aan een document met elkaar chatten over de inhoud en mogelijke aanpassingen. Zeker geen onhandige features dus.

 

Microsoft, LinkedIn en Office 365

Verrassend nieuws was dat Microsoft met een miljardenovername sociale netwerk LinkedIn heeft ingelijfd. De stap is in lijn met de cloud-strategie, zegt Microsoft-topman Nadella. LinkedIn is het grootste zakelijke sociale netwerk ter wereld en telt ruim 400 miljoen gebruikers. De deal brengt de beste professionele cloud van de wereld samen met het beste professionele netwerk, geeft Nadella aan in een verklaring. Het zal de groei van LinkedIn als die van Office 365 en Dynamics verder vergroten. Microsoft kan het netwerk van LinkedIn bijvoorbeeld gebruiken voor het promoten van zijn zakelijke clouddiensten. LinkedIn kan groeien door gebruikers van Office 365 te koppelen aan de netwerksite. We gaan het meemaken.

 

Gratis trendrapport

Ondernemen in het teken van transitie

Alstublieft, een trendrapport naar aanleiding van benchmarkonderzoek: Ondernemen in het teken van transitie. Alle ruim 140 deelnemers ervaren dat er een transitie gaande is en geven aan dat geen enkel bedrijf in de bouw, techniek en offshore aan verandering ontkomt.

Uitgevoerd onder 450 marktbepalende organisaties in de techniek, bouw en offshore.