Nu is het tijd voor een volgende stap. BIM!

Nu is het tijd voor een volgende stap. BIM!

Door Bas Bergsma
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Techniek is een gecompliceerd vakgebied. Hoe meer we binnen dat vakgebied dezelfde taal spreken, des te efficiënter kunnen we werken. De installatiebranche heeft al een eerste stap gezet naar de invoering van zo’n gemeenschappelijke taal. Het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) is een digitale, internationale standaard voor installatieproducten. UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, heeft vorig jaar diverse partijen opgeroepen om software en technische documentatie in lijn te brengen met ETIM. En dat blijkt te werken. Nu is het tijd voor een volgende stap. BIM!

Veel voordelen met BIM

BIM staat voor Building Information Model. Of, in goed Nederlands: Bouw Informatie Model. In tegenstelling tot het traditionele ontwerp- en bouwproces werken de betrokken partijen in een BIM-proces met één bestandsmodel. Daaraan kunnen zij alle data koppelen die nodig zijn voor het ontwerpen, bouwen en beheren van een gebouw of een infrastructureel werk. Opdrachtgever, architect, adviseur, aannemer en installateur gebruiken dus allemaal hetzelfde bestand. Dat levert veel voordelen op.

De communicatie verloopt tijdens het hele proces beter en sneller en BIM bevordert dus de ketenintegratie

Lagere kosten, hogere kwaliteit

Zo hebben alle partijen toegang tot dezelfde gegevens; denk aan tekeningen, berekeningen, gebouwdimensies, rapporten en verslagen. De communicatie verloopt tijdens het hele proces beter en sneller en BIM bevordert dus de ketenintegratie. Knelpunten zijn direct en voor iedereen zichtbaar, net als eventuele overtredingen van eisen, regels en voorschriften. Als gevolg daarvan dalen de faalkosten aanzienlijk. BIM maakt het ook mogelijk om een energieberekening aan het model te koppelen.

Lees hier het volledige artikel op Cobouw. Een verhaal van Titia Siertsema, voorzitter van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn