Microsoft WPC 2014, Satya Nadella, Social, Security, Verandering en Netwerken

Microsoft WPC 2014, Satya Nadella, Social, Security, Verandering en Netwerken

Door Yuri Ramdhani

In juli ben ik aanwezig geweest op een zeer inspirerend Worldwide Partner Conference (WPC) van Microsoft. In dit blog deel ik hetgeen mij in deze dagen in het bijzonder opgevallen is.

Satya Nadella

Samen met 16.000 collega partners en Microsoft medewerkers (waarvan ruim 300 uit Nederland) ben ik daar onder meer getuige geweest van een uitstekende keynote van Satya Nadella, de nieuwe CEO van Microsoft. Wat een verademing. Satya is een authentieke leider die in staat is om zowel de Microsoft medewerkers als de partnergemeenschap mee te krijgen in een nieuwe missie die richting en zingeving brengt voor het hele ecosysteem. In de brief (hier te lezen) die hij net voor Microsoft WPC 2014 publiceerde stond de volgende tekst.

“At our core, Microsoft is the productivity and platform company for the mobile-first and cloud-first world. We will reinvent productivity to empower every person and every organization on the planet to do more and achieve more.”

Die lijn zet hij voort in de keynote waarin in het bijzonder onderstaande zin mij aansprak omdat het al het technologisch geweld van een dergelijk evenement een hoger doel geeft.

“Think about it. In all this abundance of computing power, what is scarce? It’s human attention, it’s time. For us to reinvent productivity so that every individual on the planet can get more out of every moment of their lives is a great mission. That is what we need to go solve. That is where we get to add value.”

In de keynote was ook ruimte voor de spannende ontwikkelingen rondom Skype Translator. Op het podium zien we hoe een Engels sprekende heer een gesprek voert met een Duits sprekende dame. Skype vertaalt realtime de gesproken tekst van Engels naar Duits en visa versa. Prachtige ontwikkeling die enorme gevolgen zal hebben voor onze levens, zowel zakelijk als privé.

 

Microsoft WPC 2014

 

De grote IT-Trends

Net als in 2013 staan een aantal grote IT-trends (volgens Microsoft) centraal. De boodschappen rondom Mobile en Cloud zijn niet gewijzigd maar worden zo mogelijk nog nadrukkelijker neergezet als dé weg voorwaarts. Big Data is uitgebreid met BI, want ja… van alleen Big Data worden we niet veel wijzer. Het gaat om wat je vervolgens kan doen met al deze informatie. Power BI is de oplossing van Microsoft voor het analyseren en benutten van Big Data, met onder meer de mogelijkheid om vragen te stellen in begrijpelijke taal. Het is erg gebruiksvriendelijk om zo de antwoorden te vinden die je zoekt.

 

Social

De Social Enterprise keynote op dinsdagochtend was erg goed. Jared Spataro vertelde een bevlogen verhaal over de rol van personen, groepen en netwerken die Microsoft in toenemende mate zal toevoegen binnen de context van Office apps en de online services zoals SharePoint, Lync enzovoort. Hiermee ontstaat een slimmere manier van samenwerken die overigens ook op iOS en Android ondersteund zal worden. Leuk detail is dat Jared een belangrijk deel van de presentatie al tekenend in OneNote geeft. Is weer eens wat anders dan PowerPoint slides. Ook vertelt hij over Delve, de nieuwe naam van wat eerder bekend stond als het Oslo project. Delve zal op intelligente en persoonlijke wijze voor een gebruiker een startpagina samenstellen waar je in één overzicht ziet welke content, activiteiten en personen je op dat moment mee werkt. Maar ook geeft het je inzicht in informatie die voor jou relevant kan zijn.

Microsoft Delve App

CRM Online voegt hier nog een extra dimensie aan toe wanneer je buiten je eigen organisatie kijkt naar sociale interactie. Samenwerking met klanten en partners zal ook steeds ‘socialer’ worden en daarin zal Office365 een grotere rol spelen. Ook het volgen van sociale mediakanalen om bijvoorbeeld het sentiment rondom je bedrijfsnaam te pijlen wordt een onontbeerlijk instrument.

 

Security

Nieuw is het onderwerp security. In een wereld waarin cybercriminaliteit sterk toeneemt, ziet Microsoft kansen voor het spelen van een grotere rol in het beveiligen van informatie. De Enterprise Mobility Suite vult behoeftes in op het gebied van het beheer van devices, identity management en data protection.

 

Verandering

Een ander belangrijk thema op het Microsoft WPC 2014 is verandering. Dat is er één die tussen de regels door overal naar voren komt. Zo is er verandering voor Microsoft zelf, onder meer in leiderschap, strategie en cultuur. Maar ook het partnerkanaal moet zich aanpassen. Er zijn diverse sessies georganiseerd over de nieuwe realiteit rondom verkoop en (online) marketing. Ook ervaringen en advies rondom het bouwen van winstgevende, cloud gebaseerde bedrijfsmodellen komen in diverse presentaties naar voren. De komende jaren zal het partnerlandschap veranderen en minder technisch georiënteerd worden. Kennis van focusmarkten en bedrijfsprocessen wordt cruciaal om jezelf te kunnen onderscheiden.

 

Netwerken

Het bezoek aan WPC blijkt ook nu weer de ideale plek om nieuwe contacten te leggen. “Working like a network” was dan ook het thema waarmee Microsoft Nederland WPC begon op zondagochtend. Er doen zich goede kansen voor om samen te werken met andere partners, maar ook met Microsoft zelf. Er is ook duidelijke bereidheid bij partners om samenwerkingen aan te gaan met anderen die de eigen propositie kunnen versterken.

 

Tot slot

Al met al een inspirerende week. Voor partners die kunnen en willen veranderen, om in te spelen op alle nieuwe ontwikkelingen, ziet de toekomst er goed uit. Deze biedt grote kansen om vele mooie en vernieuwende projecten voor en met klanten uit te voeren.