Windows Azure, al jouw bedrijfsinformatie in een container

Microsoft Azure, al jouw bedrijfsinformatie in een container

Door Vincent van Heijningen

In een container? Dat moet je vooral zeggen tegen specialisten op gebied van infrastructuur die zich op dit moment oriënteren naar cloud diensten en mogelijkheden. Toch is het zo. In 2011 heeft Microsoft Azure op de markt gebracht. Een open en flexibel cloud platform dat bedrijven in staat stelt om toepassingen snel te bouwen, te implementeren en te beheren via een mondiaal netwerk van door Microsoft beheerde datacenters. De uitrol van Azure ging gepaard met de bouw van die datacenters. Omdat de cloud vraagstukken ook bij onze klanten toenemen, ben ik verder gaan spitten. Hierbij een kort verslag over wat Azure is en wat het verhaal is achter de container.

Nieuwe ‘groen’ datacenter

Laat ik direct beginnen met de containers. Microsoft heeft een zestal datacenters over de wereld opgebouwd. Voor de dekking van Europa staat er één in Amsterdam en één in Dublin. Recent is bekend geworden dat Microsoft een nieuw datacenter gaat bouwen. Deze komt op het bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer. Een bedrijventerrein dat vooral wordt gekenmerkt door bloemenkassen. Volgens een gedeputeerde van de provincie Noord-Holland gaat het één van de grootste datacenters in Europa worden. Het is een ‘groen’ initiatief van Microsoft. Op het bedrijventerrein kan elektriciteit, die door warmte in de kassen wordt opgewekt, worden gebruikt voor het aandrijven van de servers. Andersom zou hitte afkomstig van die servers kunnen worden teruggeleid naar de kassen.

Wat gaat Microsoft bouwen?

In de berichtgeving in het Noord-Hollandse Dagblad viel mij op dat de redactie een verkeerde afbeelding heeft gebruikt. De datacenters van Microsoft zien er namelijk heel anders uit dan de centers zoals we die kennen. Het zijn geen grote gebouwen meer met lange gangen, vol met server racks, kabels en energie slurpende koelinstallaties. De datacenters van Microsoft zijn tegenwoordig modulair opgebouwd en zijn niet meer dan een groep technisch hoogwaardige containers die voorzien zijn van een eigen elektriciteitvoorziening (inclusief noodstroomvoorziening), een eigen netwerk aansluiting en een eigen water aansluiting voor de koeling.

Goed gekeken naar Amazon en Google

Microsoft heeft in 2007, na goed gekeken te hebben naar de cloud concepten van haar grootste concurrenten Amazon en Google, haar eerste datacenter gebouwd, en noemt deze constructies Cloud-Scale Data Centers. Het is een bewuste strategische keuze van Microsoft om zo milieubewust te werken aan hun cloud computing propositie en een integratie te creëren tussen de fysieke wereld van datacenters en servers, en de logische wereld van software. Voor jouw beeldvorming, in één zo’n container van 67,5 m³ staan ruim 2500 servers opgesteld. Dat is tien keer zoveel als in een conventionele server ruimte.

Middenmeer, we have a problem!

Het motto van Microsoft is: Gaat er één server kapot? No problem. Gaan er 100 servers kapot? Still no problem. Gaan er meer dan 1000 servers stuk? Middenmeer (in Houston staat geen datacenter), we have a problem. Nou ja een probleem, de gehele container wordt gewoon vervangen. Het bouwen van een datacenter kost Microsoft gemiddeld één miljard euro. Naar verluid is het datacenter in Middenmeer een investering van het dubbele. Microsoft gebruikt zijn datacenters voor haar Azure cloud diensten, maar gebruikt de faciliteiten ook voor het ondersteunen van Bing, Live services (onder meer Hotmail, Xbox en Windows Live Messenger) en de Office Live Services, zoals Office 365.

 

Het bouwen van een datacenter kost Microsoft gemiddeld één miljard euro

Beschikbaar en schaalbaar

Dan over Azure. Microsoft adverteert met de slogan “You bring it, we run it”. Oftewel, jij levert het, wij voeren het uit. Hiermee wordt door Microsoft bedoeld dat applicaties, maar ook hele netwerkomgevingen op Azure kunnen worden geplaatst. Voordeel van Azure is dat het schaalbaar is, net als de containers. Je kunt op deze manier snel een server toevoegen voor bijvoorbeeld een tijdelijke marketingcampagne en deze daarna weer verwijderen. Er zijn verschillende templates beschikbaar die je kan gebruiken bij het aanmaken van een server. Dit werkt vrij simpel. Als je veel identieke servers wilt gaan uitrollen binnen het Azure platform, bestaat de mogelijkheid om een eigen image te maken en te uploaden. Ideaal voor snel even een eigen server bijplaatsen.

Wat gebeurt er met jouw IT afdeling?

Goed om over na te denken! Het antwoord wordt door Microsoft onderstreept. Azure is een omgeving dat ook beheerd moet worden. Aanmaken van servers en het installeren van patches en updates enzovoort, moet je zelf uitvoeren. Er verandert dus niet zo veel voor de IT mensen, behalve dat je netwerkinfrastructuur meer geïntegreerd wordt met de cloud. Microsoft noemt dit een hybride cloud oplossing. Deze integratie verlangt wel meer kennis en kunde van een IT afdeling. Microsoft biedt je de mogelijkheid extra ondersteuning aan te schaffen. Meer informatie over prijzen is te vinden op deze website.

Is Microsoft Azure een uitkomst?

Wil je niet zelf investeren in een on-premise oplossing waarbij alle servers in je eigen bedrijf zijn opgebouwd? Dan is Microsoft Azure een heel goed alternatief. Het is indrukwekkend om te zien hoe Microsoft investeert in haar datacenters. Onze klanten oriënteren zich ook in cloud oplossingen. Dit zijn grote projectmatig werkende bedrijven waarbij informatie delen met externe partners en ketensamenwerking cruciaal is. Dit geeft extra uitdagingen in verband met identiteit, toegangsbeheer, en dus veiligheid. Bedrijfsinformatie uit een container? Ik zeg: prima oplossing. Heb je twijfels? Vraag dan een trial aan. Genoeg stof om over na te denken. In een volgend blog gaan we meer vertellen over wat Azure voor een effect heeft op jouw business.

Azure en preventief onderhoud

Uit onderzoek blijkt dat 96% van het bedrijfsleven binnen drie jaar IoT gaat implementeren. 91% van deze bedrijven verwacht bovendien dat IoT hun bedrijf op een belangrijke manier gaat veranderen.