Marktanalyse is nog geen gemeengoed voor technische bedrijven

Een blog van ons op Customertalk.nl

Marktanalyse nog geen gemeengoed bij technische bedrijven

Door Tobias van Elferen

Voor bedrijven in de bouw, techniek en offshore is professionele marktanalyse nog geen gemeengoed. Dit heeft CTB onderzocht, door 140 grote bedrijven uit deze sectoren te vragen naar hun aanpak op het gebied van commercieel management. 20 procent van deze bedrijven past geen enkele vorm van marktanalyse toe. 28 procent ziet het belang van complete marktkennis in en is bezig om processen rond het verzamelen en vastleggen van data te professionaliseren. Iets meer dan de helft van de respondenten (52%) heeft de processen rond marktanalyse al wel ingericht.

CRM-systeem wordt door meerderheid
bedrijven niet ten volle benut

Marketing nieuwe stijl

Gevraagd naar de rol van een CRM-systeem in het commercieel proces, blijkt dat slechts 13 procent van de respondenten CRM gebruikt om de verkooppijplijn vast te leggen en te monitoren en dat 5 procent er de marktpotentie van mogelijke opdrachten mee analyseert. 11 procent gebruikt een CRM-systeem als marketingtool. Techniek-, bouw- en offshorebedrijven hebben ook nog reserves als het gaat om het toepassen van nieuwe marketingstrategieën, zoals inbound- en contentmarketing. De combinatie van analyse en bewerking van de markt middels nieuwe marketingstrategieën, stelt organisaties in staat hun doelgroep op een andere manier te benaderen en te bouwen aan een langetermijnrelatie. Slechts 23 procent van de deelnemende bedrijven zegt nieuwe marketingvormen toe te passen. 37 procent is bezig om een strategie uit te rollen en 40 procent heeft deze ontwikkeling links laten liggen.

Enorme gemiste kans

Yuri Ramdhani van CTB: “We zien dat veel bouw-, techniek- en offshorebedrijven marktanalyse, projectacquisitie en marketing aanpakken op min of meer dezelfde manier als tien, vijftien jaar geleden. Het CRM-systeem wordt binnen deze organisaties, als ze al zo’n systeem hebben, ingezet als digitale kaartenbak. Er worden gegevens over relaties in opgeslagen en informatie hierover wordt met collega’s gedeeld en daar houdt het dan mee op. Dit terwijl een CRM-strategie zoveel meer omvat! Een CRM-systeem kan, mits juist ingericht en benut, een instrument zijn dat marktanalyse eenvoudiger maakt, helpt projectpotentieel in kaart te brengen en marketingprocessen verbetert. Veel technische bedrijven laten deze mogelijkheden links liggen en dat is een enorme gemiste kans. Een aanpassing in de werkwijze en processen rond relatie- en tendermanagement betaalt zich op meerdere fronten uit.”

De onderzoeksresultaten zijn opgetekend in onderstaand trendrapport.

Gratis trendrapport

Ondernemen in het teken van transitie

Alstublieft, een trendrapport naar aanleiding van benchmarkonderzoek: Ondernemen in het teken van transitie. Alle ruim 140 deelnemers ervaren dat er een transitie gaande is en geven aan dat geen enkel bedrijf in de bouw, techniek en offshore aan verandering ontkomt.

Uitgevoerd onder 450 marktbepalende organisaties in de techniek, bouw en offshore.