Software kiezen, hoe moeilijk kan het zijn?

Software kiezen, hoe moeilijk kan het zijn? (2/6)

Door Erik Koekoek

Weet u nog wat voor u en uw organisatie de beste keuzes zijn op het gebied van automatisering? De wereld verandert continu en de IT-trends en ontwikkelingen zijn moeilijk te volgen. Ik heb zes blogs geschreven met de onderstaande titels. Waarom? Om u bewust te maken van de kansen en valkuilen bij uw softwareselectie. En hopelijk helpt dit u bij het maken van de optimale keuzes voor uw bedrijf. Dit is blog twee.

Blog 2: Kies een softwareplatform

Tijdens mijn loopbaan in de IT-dienstverlening heb ik wel geleerd dat niemand exact weet waar we op de lange termijn naartoe gaan. Ook op de wat kortere termijn gaan de ontwikkelingen inmiddels dusdanig snel dat niemand alle trends kan voorzien. Producten die vandaag baanbrekend lijken te zijn, kunnen over een half jaar achterhaald zijn, omdat nieuwe features van andere leveranciers ze overbodig maken, of er simpelweg niet mee kunnen samenwerken.

Risico’s beperken

Het is in software belangrijk om op zoek te gaan naar een leverancier die een platform biedt dat je het vertrouwen geeft mee te gaan met de lange termijn ontwikkelingen. Het vertrouwen dat de software aan blijft sluiten bij de generieke behoefte van jouw branche en bedrijf, ook in de toekomst. Geen enkele softwareleverancier zal altijd voorop lopen, maar hij moet wel de visie en middelen hebben om alle trends en ontwikkelingen bij te houden. Anders zal de logische keuze van vandaag veel te vaak eindigen in een teleurstelling die een gevaar vormt voor de continuïteit van uw bedrijf.

Geen enkele softwareleverancier zal altijd voorop lopen, maar hij moet wel de visie en middelen hebben om alle trends en ontwikkelingen bij te houden

Flexibiliteit om je te onderscheiden

Trendzetters en visionairs in de branche moeten altijd kunnen vertrouwen op software die ondersteuning kan bieden bij hun nieuwe ideeën en aanpak. De software moet ze in staat stellen het verschil te maken ten opzichte van de concurrentie. Maar ook volgers moeten wel over de middelen en software beschikken om hierin mee te gaan. Software moet ondersteunen in de behoefte van het bedrijf en niet de drempel vormen voor het meegaan met de behoefte van uw klanten. De grenzen van de gebruikte software zijn maar al te vaak het excuus voor het niet inspelen op nieuwe kansen in de markt. Iedere gemiste kans door dergelijke onnodige beperkingen is naar mijn mening een onaanvaardbaar risico voor uw bedrijf. En toch nemen hele volksstammen nog steeds lange termijn beslissingen op basis van de emotie van een prachtige demonstratie of een leuk gesprek met een verkoper. Een beslissing die op de lange termijn wel eens heel duur kan zijn, met grote gevolgen voor de concurrentiepositie van uw bedrijf.

 

Lees ook mijn volgende blog. Daarin sta ik stil bij de vraag: ‘waarom zou je je bedrijfsapplicaties onderbrengen in de cloud?’

Gratis trendrapport

Ondernemen in het teken van transitie

Alstublieft, een trendrapport naar aanleiding van benchmarkonderzoek: Ondernemen in het teken van transitie. Alle ruim 140 deelnemers ervaren dat er een transitie gaande is en geven aan dat geen enkel bedrijf in de bouw, techniek en offshore aan verandering ontkomt.

Uitgevoerd onder 450 marktbepalende organisaties in de techniek, bouw en offshore.