IoT grote kans voor bedrijven in de bouw, techniek en offshore

IoT grote kans voor bedrijven in de bouw, techniek en offshore

Door Yuri Ramdhani

In ons laatste benchmark: Ondernemen in het teken van transitie hebben wij veel aandacht besteed aan de stand van zaken rondom de inzet van nieuwe technologie bij bedrijven in de techniek, bouw en offshore. Zo wilden wij onder andere in kaart krijgen wie bezig zijn met bijvoorbeeld 3D-printing, Robotica, Internet of Things (IoT) en Smart Building. De algemene trend blijkt te zijn dat de ruim 140 respondenten de trends en ontwikkelingen wel zien, maar slechts op kleine schaal ermee experimenteert.

Dit blog gaat in op het slim inzetten van de groeiende hoeveelheid data en IoT. Is dat nodig? Ja, de nieuwe economie van met elkaar verbonden apparaten groeit hard. Bedrijven in de sectoren techniek en bouw die IoT oppakken en doorpakken, kunnen zichzelf onderscheiden van de concurrentie.

Voorbeelden als slimme meerpalen en lantaarnpalen komen steeds meer voorbij

Durf te investeren

De toepassingsmogelijkheden van IoT en het verzamelen van data zijn enorm. Voorbeelden als slimme meerpalen en lantaarnpalen zie ik steeds meer voorbij komen. Die praktijkvoorbeelden moeten technische bedrijven toch inspireren en aan het denken zetten, denk ik dan. Het is toch veel efficiënter als op afstand de verwarmingsinstallatie van een particulier uitgelezen kan worden of dat er proactief een monteur ingepland kan worden omdat een installatie of machine bij die ene belangrijke industriële klant zelf aangeeft dat er onderhoud nodig is.

Het gebruik maken van data en speciale netwerken als LoRa van KPN, is in de nabije toekomst minstens zo belangrijk als de technische kennis van een object. Maar wat houdt bedrijven tegen om met IoT aan de slag te gaan? Onze benchmark geeft immers aan dat bedrijven waar de directie en het management een duidelijke visie hebben en durven te investeren, vaak het grootste succes hebben als het gaat om veranderingen.

Maak een business case

Het doorvoeren van verandering blijkt gewoon lastig in de praktijk en bedrijven wachten veelal af. Het ontbreekt ze aan aanpassingsvermogen. En dat biedt nu juist de grote kans. Ik zou u willen aanraden om NU te beginnen met na te denken over innovatie en IoT in het bijzonder. Maak een business case die zo sterk is dat het als een hamerstuk door de directiemeeting komt. Toon de kostenbesparing en productiviteitsverbetering aan evenals de verbetering van uw totale dienstverlening.

Laat onder andere zien dat het downtime voorkomt bij de industriële klant en dat er tijd en kosten worden bespaard omdat de storingsafhandeling bij een andere klant wordt geoptimaliseerd. U kunt vervolgens een hogere marge maken en klanten een lagere prijs rekenen. Geen business case zal hetzelfde zijn. De case is namelijk afhankelijk van de dienstverlening of producten en het type klant waar u aan levert.

Aan de ICT zal het niet liggen

Als u de business case op hoofdlijnen helder heeft, dan is het een kwestie van realisatie. Er zijn al diverse bedrijven die geen onderhoud op hun producten verkopen, maar de uren dat die apparaten in bedrijf zijn. Slimme objecten die zich 24/7 laten monitoren, zodat de diagnoses al op afstand zijn te maken. Het inzetten van de juiste ICT-hulpmiddelen is essentieel. Goed om te weten is, dat de technologische mogelijkheden as-we-speak beschikbaar zijn en zich steeds verder ontwikkelen.

Zo levert Microsoft al een complete Internet of Things suite uit de Cloud. Een schaalbare cloudtechniek om snel mee te groeien met het succes van uw innovaties, en altijd up-to-date te zijn met de allernieuwste snufjes op het gebied van Business Intelligence (Power BI). Ook komen IoT en CRM steeds dichter bij elkaar. Kortom, aan de ICT zal het niet liggen. Wie zet de verandering succesvol in gang en pakt een voorsprong in de bouw, techniek en offshore?

Gratis trendrapport

Ondernemen in het teken van transitie

Alstublieft, een trendrapport naar aanleiding van benchmarkonderzoek: Ondernemen in het teken van transitie. Alle ruim 140 deelnemers ervaren dat er een transitie gaande is en geven aan dat geen enkel bedrijf in de bouw, techniek en offshore aan verandering ontkomt.

Uitgevoerd onder 450 marktbepalende organisaties in de techniek, bouw en offshore.