Goed nieuws voor de hele bouwketen

Goed nieuws voor de hele bouwketen

Door Tobias van Elferen

Voorzichtig durven we het te roepen. “Nederland is uit de recessie”, koppen de kranten. De economie groeide in het derde kwartaal van dit jaar met 0,1 procent. Dit melde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 14 november jongstleden, en daarmee is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2012 weer een plusje te noteren. Wat rapporteren de industrieteams, economen en adviseurs van de grote geldverstrekkers over deze positieve signalen?

Prijsherstel op de woningmarkt

De Rabobank signaleert de eerste tekenen van prijsherstel op de woningmarkt. Het is een bescheiden stijging van 0,4 procent, maar het is een gezonde ontwikkeling. De Rabobank licht dit toe in een pas verschenen rapport (15 november). Ook de ABN AMRO heeft een nieuwe sector updates gepubliceerd, maar is wat voorzichtiger in de berichtgevingen. “De huidige ontwikkelingen in de bouwbranche duidt er op dat we op niet al te lange termijn de eerste tekenen van herstel van de bouwsector zouden moeten kunnen zien”, aldus de ABN AMRO.

Dit is niet alleen goed nieuws voor de bouwsector, maar ook voor de hele keten die voor een deel van hun omzet van de bouw afhankelijk zijn. Je kan de sector update downloaden van hun website. De ING ziet exportkansen voor de Nederlandse bouw. Door de krimp in de bouwproductie zijn bouwbedrijven op zoek gegaan naar nieuwe afzetmarkten. De kansen liggen in de buurlanden België en Duitsland, ook al is succes zeker niet verzekerd. Lees meer over de exportkansen voor de bouw in een recent onderzoek van ING van september 2013.

Offshore

Over grenzen heen kijken

Omdat thuismarkten onder druk staan kijken vele branches over de grenzen heen. Veel ingenieursbureaus vinden goed hun weg in het buitenland, worden er verrassende allianties afgesloten en ook de maritieme sector concentreert zich op internationalisering. En vooral in die laatste sector gaat het goed. Heel goed zelfs. Dat werd ook bevestigd op het evenement Offshore Energy 2013. Alleen al aan offshore schepen is er voor 150 miljard dollar in bestelling en de wereldwijde vloot voor de Nederlandse offshore groeit per jaar dan ook tussen de 4 en 5%.

Er is een schreeuwend tekort aan kenniswerkers om de internationale concurrentie voor te blijven

Bij de ene technische sector gaat het dus beter dan bij een ander, maar het herstel is zichtbaar. Wat alle branches gemeenschappelijk hebben is de uitdaging in de instroom en behoud van gekwalificeerd personeel. Er is een schreeuwend tekort aan kenniswerkers om de internationale concurrentie voor te blijven.