Terug naar FAQ
 • Veelgestelde vraag over Asta Powerproject

Het afdrukken van een planning gaat niet goed, onderdelen worden weggelaten of het printproces loopt vast.

Vaak ligt de oorzaak in één van of een combinatie van onderstaande factoren. Het is raadzaam dit met een systeembeheerder te doorlopen.

Het printen in Powerproject is niet te vergelijken met dat van andere pakketten. Het is een grafisch pakket waardoor de meeste problemen terug te voeren zijn tot een driver- of een geheugenprobleem. Een aantal zaken zijn van invloed op het afdrukken en zijn bestands-, werkplek- en/of printerafhankelijk.

 • Driverprobleem:

Op het werkstation wordt gewerkt met een bepaald besturingssysteem (Windows XP, Windows Vista etc.). Als op het werkstation een andere Windowsversie wordt geïnstalleerd, wordt nogal eens vergeten de printerdrivers aan te passen. Programma’s als Excel, Word geven meestal geen problemen. ASTA Powerproject is een grafisch pakket, waardoor het printen op een andere manier wordt afgewikkeld. Dit betekent dat de driver nauwkeurig moet overeenkomen met zowel de printer als de bijbehorende Windowsversie van het werkstation. Verschillende werkstations hebben afhankelijk van het besturingssysteem andere drivers nodig voor dezelfde printer. Op de website van bijvoorbeeld HP http://www8.hp.com/nl/nl/home.html kunt u de specifiek driver voor een HP-printer/plotter zoeken en downloaden.

 • Geheugenprobleem:

Het printen een grafisch pakket vraagt veel geheugencapaciteit van de printer. De printopdracht wordt in het algemeen als één opdracht naar de printer gestuurd. Als in de planning gebruik is gemaakt van een fijn raster i.c.m. een lange tijdhorizon (dus veel verticale lijntjes op een klein oppervlak), een bepaald soort arcering voor de taken, plaatjes of notities, logo’s in het kaderbestand etc., dan vraagt dat veel geheugen. Met name logo’s, arceringen van taken zullen als eerste problemen vertonen als er te weinig geheugen in de printer aanwezig is om de printopdracht te verwerken. Als oplossing kunnen twee dingen worden geprobeerd:

 • Geheugencapaciteit van de printer uitbreiden (structurele oplossing)
 • Het geheugenbeheer van het afdrukken door het werkstation laten regelen. Hierdoor wordt de printopdracht batch-gewijs verstuurd naar de printer. Deze mogelijkheid moet door de betreffende printer wel ondersteund worden. Dit is te vinden bij de eigenschappen van de printer.

 

 • Instellingen binnen ASTA PP aanpassen:
 • In het afdrukmenu kan op het tabblad Opties bij onderdeel Tekenen de optie “Gebruik High-Resolutie rasters” en “Gebruik alternatieve patroon afdrukken” uitgezet worden
 • Opmaak Raster kunnen de dagrasters uitgezet worden als het op de print een heel dicht lijnen patroon geeft
 • Opmaak Balkkaart tabblad Niet-Werktijd bij Categorieën alle Categorieën uitzetten die zijn opgevouwen
 • In het gebruikte kaderbestand de gebruikte logo’s opnemen via een verwijzing.
 1. Klik op de knop Bewerken in het Afdrukmenu tabblad Lay-out Het gekozen kaderbestand opent,
 2. Klik op het logo
 3. Zet optie “Embed picture” uit
 4. Geef aan waar het logo staat via de bestandsverwijzing
 5. Sla het kaderbestand op.