Dynamics CRM 2013 architectuur in de stad van Gaudi

Dynamics CRM 2013 architectuur in de stad van Gaudi

Door Maarten de Koning

Het is dinsdagmiddag, buiten schijnt heerlijk de zon en is het bijna 20 graden. Dan komt het moeilijke besluit om naar nog een kennissessie te gaan op eXtremeCRM, het CRM evenement waarvoor ik naar Barcelona ben gegaan. Het is een technische sessie, gegeven door Matt Barbour, CRM Program Manager en medeverantwoordelijk voor de architectuur achter Microsoft Dynamics CRM 2013. In dit blog beschrijf ik een aantal belangrijke en opvallende zaken die tijdens deze sessie zijn behandeld.

Social Listener en Dynamics Marketing

De eerste Microsoft Dynamics CRM 2013 versie is compleet gericht op de ondersteuning van sales. Mede daarom zijn ook de nieuwe mogelijkheden op het gebied van mobiele toepassingen ontwikkeld. Het gaat daarbij om de apps voor tablets en smartphones, die zonder extra licentiekosten beschikbaar zijn. Voor de volgende versie van CRM 2013 zijn het de marketingafdelingen die gebruik kunnen gaan maken van functionaliteit waar marketeers over het algemeen erg blij van worden. De eerste ontwikkeling die op dat gebied gaat verschijnen is Social Listener. Snel daarop zal Dynamics Marketing worden geïntroduceerd.

Het opvallende aan deze twee uitbreidingen is, dat het stand alone oplossingen zijn die qua architectuur geen deel gaan uitmaken van Dynamics CRM 2013 en zodoende ook ingezet kunnen worden zonder CRM als basis. Beide oplossingen bezitten uiteraard verregaande integraties met Microsoft Dynamics CRM 2013. Een voorbeeld hiervan is dat Dynamics Marketing uitermate geschikt is voor het genereren van nieuwe leads en deze na beoordeling ook aanmaakt als lead in CRM. Daarna kan het vervolg van het salesproces weer op basis van deze leads worden voortgezet. De Social Listener kan op soortgelijke wijze voor records in de CRM data, bepalen wat er op de verschillende Social Media over gezegd wordt.

In de praktijk blijkt dat het allemaal wel goed functioneert, zolang je maar af en toe de browser ook een keer sluit

Na het marketingonderdeel Dynamics Marketing, zal het de functionaliteit van de servicemodule worden verrijkt met de gekoppelde oplossing Parature. Hierover zijn op dit moment nog weinig details bekendgemaakt, maar ook hierover zal op korte termijn meer duidelijk worden.

 

Social Listening in Microsoft Dynamics CRM 2013

 

Procesmatig werken

Een hele belangrijke toevoeging aan de architectuur van Microsoft Dynamics CRM 2013 is de procesondersteuning. Deze maakt het mogelijk om de verwerking van data gestroomlijnder te laten verlopen volgens configureerbare processen. Het belangrijkste voorbeeld hiervan, dat out-of-the-box wordt meegeleverd, is een voorgedefinieerd salesproces voor het kwalificeren van verkoopkansen. Een proces kan meerdere entiteiten beslaan, waarmee het voor een gebruiker eenvoudiger is om een lead te laten evolueren tot een verkoopkans.

 

Business Logic door consultants

Wanneer in de huidige versies van Microsoft Dynamics CRM een veld verplicht gevuld moet worden gebaseerd op de waarde van een ander veld, zal hiervoor een javascript moeten worden ontwikkeld. Het grote nadeel hiervan is, dat daarvoor in de meeste gevallen een ontwikkelaar nodig is. Portable Business Logic is de nieuwe architectuuruitbreiding, die een consultant in staat stelt om zonder kennis van javascript deze functionaliteit in te richten. Het kan daarnaast worden ingezet voor validatie en het zichtbaar of onzichtbaar maken van bepaalde velden. De aanpassingen horen bij een Solution en eventuele meldingen kunnen meertalig worden ingericht.

Naast de Portable Business Logic kan ook gebruik gemaakt worden van zogenaamde Real-Time Workflows. Deze logica wordt synchroon uitgevoerd. Tevens is het mogelijk om in deze Real-Time Workflows gebruik te maken van Custom Workflow Activities om flexibiliteit te genereren op het gebied van configuratie. In alle gevallen zal een goede afweging moeten worden gemaakt tussen bereikte flexibiliteit en performance. Plugins zullen vanwege de architectuur op het gebied van performance altijd de betere oplossing blijven.

 

Portable Business Logic in Microsoft Dynamics CRM 2013

Wijzigingen op veldniveau

De mogelijkheid om afbeeldingen op te slaan in het nieuwe veldtype Image Data Type is ook nieuw. Daarvan kan er één per entiteit worden gebruikt en deze zijn al geconfigureerd in de OOB-entities. De afbeeldingen worden altijd in het formaat van 144×144 pixels opgeslagen. Ter ondersteuning van click-to-call functionaliteit is een nieuw formaattype beschikbaar voor tekstvelden. Het gaat om het telefoon formaat. Dit veld zorgt niet voor de opmaak van een telefoonnummer, maar is bedoeld om eenvoudig een telefoongesprek te kunnen starten.

Een van de eerste dingen die opvalt wanneer Microsoft Dynamics CRM 2013 voor het eerst wordt geopend, is het nieuwe composite onderdeel. Dit is een soort uitklapvenster dat beschikbaar is voor adresvelden en voor het veld volledige naam. In het laatste geval is het veld tussenvoegsel beschikbaar wanneer in de systeeminstellingen wordt ingericht dat dit veld onderdeel uitmaakt van de volledige naam. Voor de adresvelden lijkt de functionaliteit erg mooi, maar is deze in de praktijk nog niet bruikbaar. Het is namelijk niet mogelijk om te configureren welke velden getoond worden. In de meeste CRM omgevingen wordt voor adressen gebruik gemaakt van een eigen Lookup om een land te selecteren. Dit veld kan niet in het uitklapvenster worden gebruikt. Tijdens de sessie heb ik gevraagd of dit beschikbaar wordt gemaakt. Het antwoord was dat de wens bekend is, maar dat het nog niet op de roadmap is opgenomen.

 

Authenticatie

Op gebied van authenticatie zijn zogenaamde Access Teams beschikbaar gemaakt. Deze zijn voortgekomen uit de financiële sector. Ze moeten worden ingezet als het aantal teams en/of gebruikers heel dynamisch is, anders wordt het aangeraden te werken met teams als eigenaar van een record. Het kan ook worden ingezet om snel iemand tijdelijk rechten te geven.

 

Rapportage

Een belangrijke uitbreiding heeft plaatsgevonden op het gebied van rapportage. Het onderdeel FetchXML is namelijk uitgebreid met de mogelijkheid tot het definiëren van een zogenaamde LEFT OUTER JOIN. Dit is natuurlijk een technische term, maar het komt er op neer dat dit de mogelijkheid biedt om een rapport te genereren van alle leads zonder gekoppelde taken. Helaas wordt er vanuit Microsoft op dit moment geen aandacht besteed aan het doorvoeren van vergelijkbare functionaliteit in het onderdeel geavanceerd zoeken. Dit zou ook het geval zijn voor drie of vier andere zaken, waaronder de COUNT functie.

 

FetchXML rapportage in Microsoft Dynamics CRM 2013

SQL tabelwijzigingen, valkuil

In CRM 2013 wordt gebruik gemaakt van nieuwe features van Microsoft SQL Server, wat bij eerdere versies niet gedaan is. De belangrijkste wijziging is op het gebied van de base en extension tabellen en de ShareLocks (voor selecteren) en Exclusive locks (voor updates). Dit is waarom in het verleden updates rechtstreeks op SQL nooit ondersteund zijn en in de toekomst nooit ondersteund zullen worden. In Microsoft Dynamics CRM 2013 zijn beide tabellen namelijk samengevoegd. Bij een update kunnen grote problemen ontstaan als er rechtstreeks met deze tabellen wordt gewerkt. Dit is zeer aannemelijk bij rapporten waarbij dit vanuit performance oogpunt gedaan kan zijn.

 

Internet Explorer 11

Voor de happy few die al gebruik mogen maken van een hightech apparaat voorzien van Windows 8, geldt dat zij nog even geduld moeten hebben voordat hun Internet Explorer 11 officieel ondersteund wordt voor Microsoft Dynamics CRM 2013. Maar zo zwart-wit als het klinkt is het eigenlijk helemaal niet. In de praktijk blijkt dat het allemaal wel goed functioneert, zolang je maar af en toe de browser ook een keer sluit. Tijdens de sessie heb ik gevraagd wat er dan problemen oplevert en dat blijkt een geheugenprobleem te zijn. De presentator gaf aan dat bij Microsoft heel intensief getest wordt door minimaal 48 uur aan één stuk in dezelfde browsersessie met CRM te werken. In sommige gevallen komt het dan voor dat een apparaat er mee stopt door geheugenproblemen. Dit heeft uiteraard de volledige aandacht en zal naar verwachting dan ook snel opgelost worden.

 

Wilt u meer weten over ontwikkelingen op het gebied van Dynamics CRM, kom dan 27 maart naar het congres Explore Dynamics CRM. CTB is sponsor, kennispartner en spreker op dit grote CRM evenement. Wij praten u met alle plezier bij.

 

Explore Dynamics CRM 2014