Bouwen en beheren in Mixed Reality

Een blog van ons op cobouw.nl – 11 januari 2017

Bouwen en beheren met Mixed Reality

Door Yuri Ramdhani

De virtuele wereld maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven. Zonder dat we het bewust beseffen komt dit veelvuldig voorbij. De virtuele wereld zoals we het nu kennen komt in twee smaken: Virtual Reality (VR), een nieuwe virtuele wereld, en Augumented Reality (AR), een nieuwe werkelijkheid toevoegen aan een bestaande wereld. Die laatste wordt ook wel Mixed Reality genoemd. Een voorbeeld dat vast niemand is ontgaan is Pokemon Go. Deze techniek zien we niet alleen terug in gaming, maar wordt ook toegepast bij productontwikkeling en onderzoek. En we zien deze toepassing steeds meer in de sectoren techniek en bouw. Dit biedt bedrijven oneindig veel nieuwe mogelijkheden om bijvoorbeeld serviceprocessen te vergemakkelijken.

Opties voor installaties

Er zijn verschillende tools om een virtuele wereld echt tot leven brengen. Hiermee kunnen verschillende stadia van een bouw- of installatieproces getest worden, zonder de kosten en tijdsfactoren die normaal gesproken aan de orde zijn. Met behulp van drones en 3D-lasers die een gebied kunnen scannen, kan informatie worden geüpload naar de virtuele omgeving. Zo kan een ruimte of object ervaren en verkend worden zoals dat ook in het echt zou kunnen. Een voorbeeld is de Nederlandse startup ZXY Builders. Zij denken dat het in de toekomst de normaalste zaak van de wereld is dat een drone elke dag een 3D-scan maakt van een bouwplaats. Maar welke brillen geven nu goed de virtuele wereld weer? Ik wil er drie bespreken:

  • Samsung Gear VR

Samsung heeft een VR-bril ontwikkeld die in de bouw en installatie goed van pas komt. Met dit apparaat wordt het makkelijk gemaakt om virtuele werelden op de bouwplaats of tijdens vergaderingen te verkennen. Zo kan er met de Gear VR gebouwd worden in BIM (Bouw Informatie Modellering). BIM is de oplossing die maakt dat alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal (3D) gebouwmodel.

  • Microsoft HoloLens

Met de Microsoft HoloLens kunnen 3D-objecten (hologrammen) gecreëerd worden in een echte ruimte. De HoloLens is een holografische computer met Windows 10 en brengt de fysieke en digitale wereld samen in een gemixte wereld. Hierdoor is het mogelijk ter plekke nieuwe ontwerpen te ontwikkelen die gelijk kunnen worden toegepast in de fysieke omgeving waar het project komt te staan. De HoloLens is momenteel uniek. Het verbetert het tonen en verwerken van de juiste projectinformatie aanzienlijk en gebruikers kunnen via Skype anderen mee laten kijken of overleg plegen. De HoloLens herkent gebaren en omgevingen en biedt bijvoorbeeld servicemonteurs nieuwe manieren van communiceren en samenwerken.

  • DAQRI Smart Helmet

De DAQRI-helm is specifiek ontwikkeld voor industriële toepassingen en heeft veel overeenkomsten met HoloLens. De DAQRI Helm is uiteraard een hoofdbescherming, maar deze helm beschikt daarnaast ook over sensoren en camera’s en staat tevens in contact met andere helmen. Hierdoor kunnen updates makkelijk doorgegeven worden aan collega’s als er bijvoorbeeld een taak is afgerond. Bij samenwerken aan een grote technische installatie is dit ideaal. Net als met de HoloLens wordt de realiteit gemixt met de virtuele wereld.

Informatiebeheer, de ruggengraat van uw Mixed Reality project

Bouwen en beheren in een virtuele of gemixte wereld is een uitstekende manier om faalkosten te reduceren. Virtueel proberen en falen is nou eenmaal veel goedkoper dan bijvoorbeeld het bestellen van verkeerde onderdelen. Echter hebben bedrijven die projecten realiseren voortdurend te maken met uitdagingen om informatie en processen rondom projecten slim te organiseren. Voor het opzetten van projecten in een virtuele wereld is het daarom net zo belangrijk een sterke ruggengraat voor uw project te hebben. Benieuwd hoe dit in de praktijk werkt? Bekijk dan eens deze video.

De HoloLens kan op basis van de exacte locatie en de kijkrichting de juiste objectinformatie proactief tonen

Een sterk IT-fundament is dus essentieel om de winstmarge daadwerkelijk te verhogen. Stel u eens voor dat u wilt ontwikkelen in Mixed Reality maar geen sterk IT-fundament van uw project heeft. Wijzigingen worden dan niet doorgevoerd, gedane bestellingen worden niet centraal verwerkt en kennis wordt niet gedeeld. Zo kan bijvoorbeeld de HoloLens helpen bij uw documentmanagement en informatiebeheer. De HoloLens kan op basis van de exacte locatie en de kijkrichting de juiste objectinformatie proactief tonen in het gezichtsveld van de gebruiker. De constructiegegevens van de installatie komen uit BIM-software en uit Office 365 wordt de nodige projectinformatie gehaald. Hierbij valt te denken aan informatie die in SharePoint per project is opgeslagen. Bijvoorbeeld: de laatste issues bij het object, gerelateerde e-mails, documentatie van het object, contactgegevens van andere projectleden en meer. Niet alleen bouwen en beheren in een virtuele wereld helpt dus bij het voorkomen van fouten. Maar ook tijdens het serviceproces kunnen faalkosten worden gereduceerd dankzij een goed functionerend IT-fundament.

Field Service ebook

Gratis eBook

Verrassen met Field Service

De tijden dat service een kostenpost was voor bedrijven zijn voorbij. Door steeds meer bedrijven in de techniek, bouw en offshore wordt hun service gezien als een mogelijkheid om extra omzet te genereren; Servitization. Bovendien kunt u de klant beter van dienst zijn. En dat is belangrijker dan ooit.

Download gratis dit eBook over field service en servitization en lees meer.

De field service trends, best practices en zeven stappen naar servitization.