BIM-module slaat brug tussen twee werelden

BIM-module slaat brug tussen twee werelden

Door Hilda Wortman

Waar je een paar jaar geleden nog dacht: “Ik heb erover gehoord, maar wat betekent het?” Is de vraag nu: “Waar sta ik met BIM en hoe snel kan ik naar het volgende level?” Het is niet voor niets dat ‘Nieuwe BIM-toepassingen’ als trend nummer drie wordt genoemd in ons benchmarkonderzoek.

 

Zoals ik BIM zie, is het de digitale presentatie van alle functionele en fysieke gegevens van een bouwwerk. Bij nieuwbouw wordt vanaf ontwerp tot en met sloop alle gegevens opgeslagen en gebruikt door iedereen die een rol heeft in het leven van het bouwwerk. Ook bij bestaande bouw kun je met 3D-lasertechnieken het bouwwerk volledig in kaart brengen en met al die gegevens het bouwwerk beheren tot en met de sloop ervan. BIM heeft betrekking op de hele levenscyclus van een object en dus ook voor alle directe en indirecte projectbetrokkenen.

 

4D-planning met Asta Powerproject BIM

Eén van de volgende levels in BIM is het toevoegen van de projectplanning aan het 3D-model. In de laatste versie van Asta Powerproject is een BIM-module beschikbaar gekomen die een brug slaat tussen twee werelden: 4D-planning. Deze BIM-module is ontwikkeld vanuit het perspectief van de planner om 3D-modellen, bijvoorbeeld van Revit, in te lezen en van daaruit je projectplanning op te zetten. Je krijgt dan het 3D-model, gebaseerd op de IFC-normering, aan de ene kant van je scherm en je projectplanning aan de andere kant. In de onderstaande video van The B1M wordt goed uitgelegd wat 4D-BIM is.

 

 

Hoe werkt dat in Asta Powerproject? Door het ‘drag-and-drop’ principe of de nieuwe functie ‘zoeksets van IFC-producten’ kan van het 3D-model eenvoudig een planning worden gecreëerd. Door deze informatie naast elkaar zichtbaar te hebben, komt er meer overzicht en inzicht in het project. Zowel de informatie van het 3D-model als van de planning kan aangepast worden en kan met elkaar synchroniseren. Dus een aanpassing in de planning wordt zichtbaar in het 3D-model of andersom.

Bouwfouten en dus faalkosten voorkomen

Alle bekende functionaliteiten van Asta Powerproject zoals codes, views, filters, kalenders, resources enzovoorts, kunnen gebruikt worden om de projectplanning optimaal in te richten. Je kan bijvoorbeeld de voortgang visueel maken door het beeld van het geplande project ten opzichte van de werkelijke stand van zaken naast elkaar af te spelen. ‘Binnenkijken’ in je 3D-model, snapshots en filmpjes maken, bewaken en beheren van je planning is allemaal mogelijk met deze BIM-module om een nog beter inzicht, en dus gevoel, te krijgen van het te bouwen object. Het visueel maken van je bouwwerk voorkomt clashes. Voordat je tijdens de uitvoering erachter komt dat iets niet kan, is dit al zichtbaar in je 4D-planning.

Het visueel maken van je bouwwerk voorkomt clashes. Voordat je tijdens de uitvoering erachter komt dat iets niet kan, is dit al zichtbaar in je 4D-planning

4D BIM in Asta Powerproject

 

Het gaat verder. De afbeeldingen kun je opslaan in standaard grafische formaten die meegenomen kunnen worden in rapporten of kunnen worden ingezet ter ondersteuning van het projectoverleg. Je kunt eenvoudig de modellen van binnen en buiten bekijken. Hiermee worden simulaties bekeken van het bouwproces terwijl je door het virtuele project wandelt. Het 3D-model en de planning zijn binnen één toepassing beschikbaar, waardoor het soepel integreert waarmee faalkosten en risico’s verminderen en het proces aanzienlijk versnelt. Zien hoe dit werkt? Bekijk hier het webinar dat we onlangs hierover hebben gegeven. Wist je dat je ook 30 dagen gratis kennis kan maken met de BIM-module door een trial aan te vragen?

Download gratis 30-dagen trial

Asta Powerproject proberen met BIM-module

Asta Powerproject is speciaal ontworpen software voor projectmanagement en het plannen van projecten. Het is een krachtig instrument en het helpt bedrijven projecten op tijd en binnen budget te leveren.

Probeer 30 dagen Asta Powerproject inclusief de BIM-module. De software heeft rijke functionaliteit, maar is tegelijk intuïtief en eenvoudig in gebruik. Je planners zullen het programma snel accepteren en aan de slag gaan. De software zorgt voor een nieuwe manier van werken, maar is flexibel en aanpasbaar aan uw wensen.