BIM-module in Asta Powerproject: een jaar later

BIM-module in Asta Powerproject: een jaar later

Door Hilda Wortman

Een jaar geleden werd de BIM-module in Asta Powerproject geïntroduceerd. Een nieuwe waardevolle module om vanuit je IFC-model een planning op te zetten met ‘1-druk-op-de-knop’. De eerste klanten werken succesvol met de module en het leek mij tijd om mijn collega Henk van Betuw eens te bevragen over de nieuwe functionaliteit. Henk is als consultant, opleider en supportmedewerker specialist op het gebied van Asta Powerproject en begeleidt klanten in de implementatie.

Wat vind jij van de BIM-module in Asta Powerproject?

Henk: “Deze module is echt een mooie toevoeging aan Asta Powerproject. Door deze functionaliteit te gebruiken wordt er in 3D bij een planning beeld gegeven van het project. Door de koppeling met je planning werk je in 4D en is dit een waardevolle toevoeging aan je project. Door middel van het bijhouden van voortgang kun je in deze module de verschillen zien tussen de geplande en huidige situatie om (nog) sneller te kunnen bijsturen. Met deze module kun je op verschillende manieren werken, wat je zelf het fijnst vindt.”

Wat bedoel je met verschillende manieren?

Henk: “Je hebt de perspectieve en de orthogonale modus bijvoorbeeld. Dit is de manier waarop je tegen een object aankijkt. Bij de orthogonale modus wordt het model getoond met parallelle lijnen. Het object blijft ongeacht de afstand even groot. Bij de perspectieve modus zie je het object zoals je het in werkelijkheid ook zou zien. Je kunt in het object ook ‘rondlopen’. Het opzetten van de planning kan door middel van ‘1-druk-op-de-knop’, maar ook ‘drag-and-drop’ is mogelijk. En de planning kan altijd aangepast worden naar wens. Alle functies van de basissoftware van Asta Software zijn beschikbaar. Mooi toch?”

Bouwplaats

Wat is je ervaring tot nu toe en hoe reageren de klanten op de BIM-module?

Henk: “In het begin is het wel even wennen aan deze module omdat het omgaan met de muis enige oefening vergt. In de trainingen die ik voor de BIM-functionaliteit geef, komt dit uitgebreid aan bod. Verder valt op dat het gebruiksvriendelijke karakter van Asta Powerproject in de module is doorgevoerd. Klanten moeten echt even wennen, maar als het eenmaal in de vingers zit, dan vinden ze het overzichtelijk om te zien hoe het project eruitziet op ieder moment van de planning. Er kunnen snapshots gemaakt worden of filmpjes die kunnen helpen bij het project. Ook in de tenderfase is dit handig omdat het een beeld geeft bij je planning. Klanten ervaren dat als prettig.”

Kunnen planningen met het IFC-bestand gedeeld worden met anderen?

Henk: “Ja, door het installeren van de Asta Powerproject viewer kan iedereen zien hoe de planning en het 3D-beeld, die bij elkaar horen, eruitzien. De planning kan niet aangepast worden maar je kan er gewoon doorheen scrollen en alles bekijken. Deze viewer wordt mogelijk gemaakt door een stukje software. Je hebt daarvoor geen basislicentie van Asta Powerproject nodig. Verder kunnen planningen, snapshots en filmpjes worden opgeslagen en via e-mail verstuurd worden, zodat andere projectbetrokkenen zelf kunnen zien waar het om gaat.

Planningen, snapshots en filmpjes worden opgeslagen en kunnen via e-mail verstuurd worden.

Wat lees jij op het gebied van BIM?

Henk: “Ik lees en scan best veel over BIM. Ik kom dan ook regelmatig leuke en interessante BIM-initiatieven tegen, zoals: Dura Vermeer. Die willen in 2018 alles in BIM gaan doen. Of de 14 partijen die hun krachten hebben gebundeld om basisafspraken te maken, de zogenaamde BIM Basis Informatieleveringsspecificatie. Ook de creatie van standaarden voor productmodellen in de installatiebranche viel mij op. Dat is van TBI Kennislab. En als laatste viel mijn oog op een rapport van ABN AMRO: Bouwen met bytes. Er gebeurt veel.”

Hoe kan iemand kennismaken met de BIM-module in Asta Powerproject?

Henk: “Heel simpel. Mocht men nog geen Asta Powerproject gebruiken, dan kunnen geïnteresseerden een 30 dagen trial downloaden via onze website. Men krijgt dan gratis de Asta Powerproject software inclusief de BIM-module ter beschikking. Gebruikers van Asta kunnen ook een trial aanvragen, maar dan moeten ze even een e-mail sturen naar h.wortman@ctb.nl. Die procedure loopt iets anders in verband met de lopende licentie.”

Download gratis trial

30 dagen Asta Powerproject proberen

Asta Powerproject is speciaal ontworpen software voor projectmanagement en het plannen van projecten. Het is een krachtig instrument en het helpt bedrijven projecten op tijd en binnen budget te leveren.

Probeer 30 dagen Asta Powerproject. De software heeft rijke functionaliteit, maar is tegelijk intuïtief en eenvoudig in gebruik. Je planners zullen het programma snel accepteren en aan de slag gaan. De software zorgt voor een nieuwe manier van werken, maar is flexibel en aanpasbaar aan uw wensen.