Aansluiting functionaliteit Office 365 en SharePoint Server 2016

Aansluiting functionaliteit Office 365 en SharePoint Server 2016

Door Ad van den Berg

SharePoint 2013 is sinds de introductie in 2012 nauwelijks veranderd, terwijl Office 365 door Microsoft continu wordt geüpdatet. Maar daar komt nu verandering in en heeft Microsoft eerder dit jaar de opvolger van SharePoint 2013 on-premise aangekondigd, SharePoint Server 2016. Gelijktijdig met de lancering van SharePoint 2016 belooft Microsoft ook nieuwe ontwikkelingen binnen Office 365 vrij te geven. Gartner positioneert SharePoint en Office 365 dan ook terecht als leaders in de Magic Quadrant voor Enterprise Content Management.

De mogelijkheden van Office 365 en SharePoint Server 2016 gaan straks meer op elkaar aansluiten, waarbij men kan kiezen tussen een online, on-premise of hybride oplossing

Wat kunnen we verwachten?

Heel wat functionaliteit van SharePoint 2016 wordt inmiddels al gebruikt door SharePoint Online gebruikers doordat zij veel sneller en frequenter updates ontvangen. Een strategie die Microsoft overigens de komende jaren gaat aanhouden. De mogelijkheden van Office 365 en SharePoint Server 2016 gaan straks meer op elkaar aansluiten, waarbij men kan kiezen tussen een online, on-premise of hybride oplossing. Maar wat voor nieuwe functionaliteit kan je verwachten in Office 365 en SharePoint 2016? Een kleine greep:

Search

Office Delve, ondersteunt door de Office Graph technologie, introduceert een nieuwe manier van het opzoeken (en vooral vinden) van relevante informatie en contacten binnen Office 365.

SharePoint 2016 - Search

 

Portals

Office 365 Video werd in 2014 gelanceerd en er zullen nog meer nieuwe mogelijkheden komen voor het opzetten van dergelijke portals binnen SharePoint.

SharePoint 2016 - Portals

 

Teamsites

Het wordt mogelijk om in Office 365 informatie te delen met teamsites in SharePoint, maar ook informatie uit andere Office 365 onderdelen te integreren zoals e-mail, contacten en social feeds.

SharePoint 2016 - Teamsites

 

Bestanden

OneDrive zal, naast de documentenbibliotheken in SharePoint, nog vaker ingezet worden als centrale opslagplaats voor bestanden voor verschillende devices. Bestanden delen en samenwerken aan documenten binnen organisaties zal daardoor makkelijker worden.

SharePoint 2016 - Bestanden

 

Business Intelligence

Office 365 heeft met Power BI een krachtige analytische tool waarmee informatie binnen Office 365 geanalyseerd en grafisch weergegeven kan worden.

SharePoint 2016 - BI

 

Sociaal

Waar we vandaag nog de standalone newsfeed van Yammer kennen, gaan we meer naar een geïntegreerde sociale laag, waarbij Yammer geïntegreerd wordt met Office documenten, video’s en applicaties als Dynamics CRM. Zo wordt het mogelijk om eenvoudig gesprekken aan te gaan over verschillende onderwerpen.

SharePoint 2016 - Social Media

Wanneer (meer over) de lancering van SharePoint 2016?

Wij merken duidelijk dat Microsoft hard op weg is om het imago van een stramme softwareontwikkelaar te veranderen in dat van een meedenkende en open partner. Hier hebben wij eerder een blog over geschreven, The Voice of SharePoint 2016. Seth Patton, senior director product management van het SharePoint team, heeft recent het blog, SharePoint Server 2016 Update, geschreven waarin hij een aantal van de belangrijkste verbeteringen en nieuwe mogelijkheden deelt.

De Technical Preview van SharePoint Server 2016 wordt vrijgegeven in Q4 2015. De Global Release staat gepland voor Q2 2016. Microsoft zal in mei 2015 meer prijsgeven over de mogelijkheden van SharePoint 2016 tijdens Microsoft Ignite, het evenement waar de ontwikkelingen van SharePoint, Exchange, Skype for Business en Office 365 centraal staan. Hybride search is bijvoorbeeld één topic dat we kunnen verwachten. Maar daarover later meer.