7 voordelen van (digitaal) Lean plannen

7 voordelen van (digitaal) Lean plannen

Door Hilda Wortman

Lean plannen wordt op dit moment door (bijna) iedereen gedaan. Er wordt veel over geschreven en als je in Google zoekt op Lean plannen, dan vliegen bij afbeeldingen de post-it’s je om de oren. Een goede zaak. Lean plannen, als onderdeel van Lean bouwen, is in feite slimmer bouwen. Het gaat er niet om dat je sneller of harder gaat werken, maar je behaalt voordeel door zaken slimmer aan te pakken. Door Lean plannen kort je de doorlooptijd van de projectplanning in en bespaar je kosten. Dit is het grootste voordeel en ook de reden dat dat Lean plannen zo succesvol is. Maar wat zijn, behalve de doorlooptijd en kostenbesparing, nog meer de voordelen? Ik heb er zeven voor je op een rij gezet.

1. Betrokkenheid projectdeelnemers

De Post-It sessie op zich is al een enorm voordeel. Deze onderlinge communicatie tussen alle projectdeelnemers is een belangrijke factor. De deelnemers leren elkaar beter kennen en er ontstaat een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel voor het project. Mensen leren tevens elkaars afhankelijkheden kennen, waardoor de planning heel strak gepland kan worden en er één gezamenlijk doel bepaald wordt en behaald kan worden.

2. Betere kwaliteit leveren

Door (meer) communicatie en door een betere samenwerking onderling, wordt de betrokkenheid veel hoger en daardoor de kwaliteit beter. De projectdeelnemers hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen en zijn bereid elkaar te helpen om zo taken op tijd maar vooral ook goed klaar te hebben om geen herstelwerkzaamheden te hoeven doen.

3. Beter beheersen planningsproces

De improvisatie wordt minder. Is dat een voordeel? Ja, dat vind ik wel. Omdat iedereen weet waar ze aan toe zijn, wordt het planningsproces veel beter beheersbaar en mochten er aanpassingen nodig zijn tijdens de werkzaamheden dan zijn ze sneller gedaan.

Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling over Lean Bouwen

4. Digitaal lean plannen

Door je Lean planning digitaal te maken ontstaat de mogelijkheid om eenvoudig overzichten te creëren. Bijvoorbeeld een overzicht per projectdeelnemer, een ander overzicht voor de opdrachtgever, de meterkastplanning voor de klanten/bewoners. Iedereen krijgt op deze manier zijn eigen overzicht en toch allemaal dezelfde informatie.

5. Snel wijzigingen doorvoeren

Ondanks de Post-It sessie kan het toch voorkomen dat er een wijziging moet worden doorgevoerd. Om bijvoorbeeld op een foto een wijziging aan te brengen, dat zal lastig worden. Als je digitaal plant, kun je dan een wijziging doorvoeren en wordt je planning direct aangepast. Alle overzichten worden door een druk op de knop herberekend. Aanpassingen zijn in een mum van tijd geregeld en voor iedereen zichtbaar.

6. Gegevens altijd beschikbaar

Door het goed inrichten van een standaard sjabloon kunnen gegevens in een bibliotheek opgenomen worden om een eenduidig beeld te geven. Denk aan een kleur per projectdeelnemer, locatie of type taak. Maar denk ook aan het opzetten (van een gedeelte) van een planning van een standaard woning in de bibliotheek, zodat deze niet elke keer opnieuw opgezet hoeft te worden. Wat dus ook weer tijd scheelt.

 7. Meer inzicht en duidelijkheid

Voor opdrachtgever, klant en projectdeelnemers is het duidelijk wat er afgesproken is. Het geeft hen inzicht en duidelijkheid over wat er wanneer gedaan moet worden. Hierdoor reduceer je faalkansen en wordt het proces beter beheerst.

Zomaar zeven extra voordelen van (digitaal) lean plannen. Ben ik iets vergeten? Er zijn er vast meer of misschien loop jij wel tegen een nadeel aan. Ik ben nieuwsgierig hoe jij Lean plannen toepast en ervaart. Stuur een reactie naar h.wortman@ctb.nl om dit met me te delen. Je kan uiteraard ook het contactformulier gebruiken.