Vijf klassieke uitspraken voor verbeterde productiviteit met Office 365

Een publicatie van ons in BouwKennisBlog

5 klassieke uitspraken voor verbeterde productiviteit met Office 365

Door Yuri Ramdhani

Veel bedrijven in de bouw- en installatiebranche doorlopen vandaag de dag hun digitale transformatie of maken zich hier klaar voor. Er wordt hierbij veel gekeken naar nieuwe technologische oplossingen. Vaak vergeten bedrijven echter dat men al software voorhanden heeft om flinke stappen te maken in hun digitale transformatie.

Ik heb het over Office 365, de zakelijke cloud-oplossing van Microsoft die veel bedrijven al omarmd hebben. Veel functionaliteiten van deze oplossing blijven nog onbenut en dat is zonde aangezien de software ontzettend veel mogelijkheden biedt voor kennisdeling en om slimmer en efficiënter met elkaar samen te werken aan projecten. In deze bijdrage deel ik vijf Oudhollandse wijsheden. Uitspraken die u helpen meer te halen uit Office 365 en u zodoende op weg helpen bij uw digitale transformatie.

1. Eigen haard is goud waard

Het is verleidelijk om mee te gaan met de laatste technologische trends. Zeker op het gebied van software gaan de ontwikkelingen razendsnel. Kijk eerst eens goed naar de software die u al ter beschikking heeft. Wellicht is uw eigen haard wel goud waard. Bent u zich bewust van de mogelijkheden die Office 365 biedt of gebruikt u de software op dezelfde manier waarop u eerder Office-pakketten gebruikte? Dit laatste is zeker niet gek. We zijn immers allemaal gewoontedieren en blijven vaak werken op een manier zoals we gewend zijn. Inventariseer eerst welke Office 365 functionaliteiten voorhanden zijn binnen uw eigen organisatie en beoordeel of deze ten volle benut worden. Dit bespaart niet alleen kosten, maar voorkomt ook dat er een wildgroei aan verschillende ICT-oplossingen ontstaat.

2. Alle hens aan dek

Innoveren is niet voor ieder bedrijf een vanzelfsprekendheid. Als het werkt, dan werkt het, dus waarom zouden we dan moeten veranderen? Digitaal transformeren met behulp van Office 365 lukt alleen wanneer iedereen aan boord is. Van het management tot aan de medewerkers in het veld en van de financiële medewerker tot de ingenieurs aan de ontwerptafel. Een andere manier van (samen)werken is een vereiste. Het geheim zit in sneller en vaker overzichtelijke verbeteringen uit te proberen. Dat betekent meer proeftuintjes en meer experimenteren met teams op een ‘agile’-achtige wijze. Zet die experimenten op vanuit de uitdagingen die relevant zijn in uw bedrijf. Dat kan laagdrempelig en snel, want Office 365 is een cloud-oplossing. Bij succes schaalt u op.

Faalkosten in techniek en bouw terugdringen met Office 365

Gratis eBook

Faalkosten in techniek en bouw terugdringen met Office 365

De economie trekt aan en dat is direct terug te zien in de cijfers van bedrijven in de techniek en bouw. Maar er liggen enkele obstakels op de weg, waardoor bedrijven niet volledig profiteren van de kansen die zich aandienen.

Lees meer over faalkosten reduceren met Office 365 oplossingen.

3. Aan de weg timmeren

Technische innovaties zullen volgens velen de arbeidsmarkt het meest beïnvloeden. Duidelijk is dat er meer aandacht moet komen voor de mens achter de werknemer. Sommige bedrijven hebben te maken met maar liefst vier verschillende generaties. Niet iedereen heeft de wens om zich te blijven ontwikkelen. De ‘digital natives’ denken en werken fundamenteel anders dan alle generaties voor hen en dat vereist voor veel organisaties een andere manier van werken. Ook Machine Learning vindt zijn weg en krijgt steeds meer invloed. Bedrijven kunnen hiermee patronen ontdekken in de grote hoeveelheden data die zij verzamelen en daar hun voordeel mee doen. Wist u dat er al standaardoplossingen voorhanden zijn om daarmee aan de weg te timmeren?

Het is niet voor niets dat deze uitspraken nog steeds als een paal boven water staan

4. Vinger aan de pols houden

Software wordt constant doorontwikkeld en voor je het weet zijn er nieuwe functionaliteiten beschikbaar. Zo heeft Microsoft recent Teams vrijgegeven. De hub voor projectteams waarbij hulpmiddelen, documenten, personen en gesprekken samenkomen. Houd de vinger aan de pols en zorg dat kennis over de mogelijkheden van software regelmatig geactualiseerd wordt. Deel dit met het hele team. Het is zonde wanneer nuttige functionaliteiten onbenut blijven. Ziet u zelf door de bomen het bos niet meer, vraag dan uw Microsoftpartner om u hierover te blijven informeren. Vraag ook regelmatig feedback aan het team. Welke functionaliteiten gebruiken ze het vaakst? Waar is behoefte aan? Op deze manier haalt u het meeste uit uw middelen.

5. Het kaf van het koren scheiden

Wanneer u extern naar hulp zoekt bij het beter benutten van software zal u ontdekken dat er veel spelers in de markt zijn die u het allerbeste beloven. Kies niet zomaar voor de eerste de beste, maar kies een partij die uw branche kent. Zeker als het gaat om een omvangrijke oplossing als Office 365, waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn. Het is dan prettig wanneer er direct inzetbare branchetoepassingen of -templates voorhanden zijn. Dit bespaart u duur en onhandig maatwerk en zorgt dat de software sneller wordt geadopteerd door de gebruikers. Denk hierbij aan het verhogen van uw verkoopproductiviteit door meer grip op uw tenderproces of het werken met uniforme projectsites in SharePoint zodat projectleden foutloos kunnen samenwerken vanaf één centrale omgeving.

Het is niet voor niets dat deze uitspraken nog steeds als een paal boven water staan en eigenlijk is het allemaal heel logisch. Wilt u ook meer halen uit Office 365 of loopt u vast bij een aantal van de bovengenoemde uitspraken? Neem dan eens contact op.